Soedan roept buitenlanders op om regio Khartoem te verlaten

Soedan

De Soedanese veiligheidsautoriteiten hebben alle buitenlanders in de staat Khartoem opgeroepen om de hoofdstad en de omliggende regio te verlaten. Ze krijgen daarvoor twee weken de tijd, zo staat te lezen in een mededeling van de vreemdelingenpolitie.

Het is met het oog op de aanhoudende gevechten tussen de regeringstroepen en de paramilitaire organisatie RSF (Rapid Support Forces) van belang dat buitenlanders zich in veiligheid brengen, klinkt het.

Volgens mediaberichten is vooral de vijandigheid ten opzichte van buitenlanders uit andere Afrikaanse landen enorm toegenomen sinds er berichten over buitenlandse huurlingen in de gelederen van de RSF de ronde doen. Enkele dagen geleden werden nog ruim 150 buitenlanders zonder geldige verblijfspapieren opgepakt.

In Soedan is al meer dan een jaar een bloedige machtsstrijd aan de gang tussen het leger van generaal Abdel Fattah al-Burhan en de RSF-militie onder leiding van Mohammed Hamdan Dagalo.

Het conflict heeft volgens de Verenigde Naties al bijna tien miljoen mensen op de vlucht gejaagd. De organisatie waarschuwt ook voor een dreigende hongersnood. Internationale medewerkers van hulporganisaties en diplomaten die nog in het land zijn, hebben Khartoem al kort na het uitbreken van de gevechten verlaten en werken vanuit de havenstad Port Soedan, waar de situatie relatief stabiel is.

Partner Content