Slowakije
Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.
Slowakije
Lid sinds: 2004
Aantal parlementszetels: 13
47% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.
Hoe verloopt de Europese campagne?
De campagne is eerder beperkt. Dat is de Slowaakse paradox: het land waar Europa in opiniepeilingen gemiddeld het hoogste scoort, heeft de laagste opkomst bij de verkiezingen. Slowaken zijn zeer optimistisch over de EU, maar tonen nauwelijks interesse. Dat komt vermoedelijk omdat we een klein land zijn dat bijna altijd vanuit het buitenland bestuurd werd. We zijn het niet gewoon om inspraak te hebben.
Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?
Dankzij de EU beleeft Slowakije momenteel een van de meest welvarende periodes uit haar geschiedenis. Als klein land is het sowieso interessanter om deel uit te maken van een groter politiek geheel, maar de voornaamste voordelen zijn vooral economisch. Sinds onze toetreding zijn we uitgegroeid tot de grootste exporteur van auto-onderdelen in Europa. Ook de radicale sociaaleconomische hervormingen die we voor 2004 hebben moeten doen om bij de EU te mogen, werpen nu hun vruchten af.
Neemt het euroscepticisme toe in uw land?
Er bestaat een zekere toename, maar het is doorgaans nogal gemakkelijk en populistisch. Europarlementsleden verdienen zogezegd teveel verdienen. Maar over het algemeen blijven de scores redelijk gelijklopen.
Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?
Ik denk dat een Europees energiebeleid de absolute prioriteit moet worden, zodat we onze positie tegenover Rusland kunnen verstevigen. Ik denk dat de Europese Commissie ook sterker moet worden, zodat ze de grote landen onder controle kan houden. Nu fungeren de stabiliteitspacten vaak als een soort alternatief voor de Europese Commissie.
(Jozef Batora, Comenius Universiteit Bratislava)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier