Slechts 1 op 4 Duitsers is voor economische sancties tegen Rusland
De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwt Rusland in verband met de crisis op de Krim voor ‘ernstige gevolgen op lange termijn.’ Opvallend Merkels retoriek wordt niet door de ganse bevolking gedragen. Slechts één Duitser op vier wil economische sancties tegen Rusland genegen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Rusland in verband met de “crisis op de Krim” gewaarschuwd voor “ernstige gevolgen op langere termijn” en “internationaal isolement”. In een verklaring voor het parlement, de Bondsdag, zei de CDU-politica dat, als Rusland zijn koers voortzet, “dit een ramp zou zijn, niet enkel voor Oekraïne”. Rusland schiet zichzelf in de voet, “zowel economisch als politiek”.
Bondsdag
Volgens Merkel staat in Oekraïne “het recht van de sterkste” (Moskou) tegen de “sterkte van het recht”. Zij wrijft Rusland aan, uit geopolitieke belangen te ageren en destabiliserend te werken, een echo van de Russische kritiek op het Westerse optreden in Oekraïne.
Steun voor Moskou’s optreden kwam er in de Bondsdag van Gregor Gysi, de chef van de partij Die Linke: hij verweet vooral het Westen, de EU en de Navo, “ernstige fouten” te hebben gemaakt in de Oekraïense crisis.
‘Kosovo en Krim zijn niet te vergelijken’
“Alles wat zij fout konden doen, hebben ze fout gedaan”. Een militair ingrijpen sluit Merkel uit. Haar wapens zijn economische sancties van de EU. Als Moskou niet tot inkeer komt – het wordt “annexatie” van de Krim verweten – zullen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken volgende maandag verdere sancties nemen.
Opvallend is de wijze waarop zij de momenteel vaak gemaakte vergelijking tussen het Krim-referendum en de eenzijdige afscheuring en prompte Westerse erkenning van Kosovo afdeed als “beschamend” en “compleet niet te vergelijken”. Eveneens opvallend is dat de retoriek van Merkel niet door de bevolking wordt gedragen. Slechts één Duitser op vier is het idee van economische sancties tegen Rusland genegen.
OESO schort onderhandelingen Rusland op
Intussen heeft de in Parijs gevestigde Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) “voor het moment” het toetredingsproces van Rusland opgeschort. gelegd. Met Oekraïne, daarentegen, wil de organisatie nog voor de verkiezingen aldaar de samenwerking “versterken”. De beslissingen volgen op een bijeenkomst van de beheerraad van de OESO. (Belga/AVE)
Oekraïne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier