Slechte vooruitzichten voor Elfstedentocht
De organisatie van de Elfstedentocht zit momenteel samen om te beslissen of de schaatstocht kan plaatsvinden. Twee rayonhoofden spraken zich al negatief uit.
Alvast twee rayonhoofden vinden het ijs niet dik genoeg. Zij zullen alvast ‘neen’ zeggen, lieten ze weten.
Pijnpunten zijn Woudsend, Witmarsum en Balk – waar de rayonhoofden samenzitten. In Woudsend is het ij sop zijn dunst 6 centimeter dik, in Witmarsum 8. In Balk is het ij sop riviertje Luts dunner geworden, daar kon amper 3 à 4 centimeter opgetekend worden.
Er is een alternatieve route via het meer van Fleussen, maar daar is het ijs ook nog niet dik genoeg: 10 centimeter.
‘Halve centimeter groei optimistisch’
Rond de route van de Elfstedentocht heeft het in de nacht van dinsdag op woensdag licht tot matig gevroren. Op veel punten vroor het maximaal 3 tot 5 graden. “Mijn verwachting is dat je blij mag zijn als het ijs een halve centimeter is gegroeid”, zei een woordvoerder van weeronline.nl.
Zo liep het kwik in Leeuwarden terug tot -4 graden celsius onder nul en in Stavoren vroor het maximaal 5,1 graden. In het zuiden van Friesland, waar het ijs over het algemeen slechter is, vroor het over het algemeen wel wat harder dan in het noorden.
Elfstedentochtbestuur wil geen ‘kunstijs’
Als er een Elfstedentocht komt, wordt er gereden op echt natuurijs. De Vereniging De Friesche Elf Steden ziet niets in het idee van de Wageningse meteoroloog Bert Heusinkveld om met CO2-blokjes het ijs dikker te maken, zo zei een woordvoerster.
Heusinkveld stortte CO2-blokjes op een plek waar het ijs 11 centimeter dik was, bij het Friese IJlst. Door verdamping van de CO2 wordt warmte aan het water onttrokken en dat versnelt de groei van het ijs. Een uur later was dat ruim 1 centimeter dikker, constateerde hij. Volgens de meteoroloog “kan het een legitieme oplossing zijn bij kwetsbare punten, zoals onder bruggen”.
“We kunnen de natuur een handje helpen, zoals met ijstransplantaties. Maar CO2 gaat wel wat verder dan dat”, aldus de Vereniging De Friesche Elf Steden.
Vooruitzichten
De vooruitzichten zijn dus minder goed, al wordt wel verwacht dat de komende dagen kouder worden. Het ijs moet in ieder geval groeien voor zondag want dan wordt algemene dooi verwacht.
De lichte tot matige vorst werd voornamelijk veroorzaakt door bewolking, waardoor het niet zo hard kan afkoelen. De komende nachten voorziet het weerinstituut geen bewolking, waardoor het weer harder gaat vriezen. De komende nachten is de vorst mogelijk weer streng, wat betekent dat het kwik daalt tot -10 graden celsius onder nul.
Ook in de nacht van zaterdag op zondag wordt strenge vorst verwacht. De verwachting blijft dat zondag de dooi inzet. “Dan zie je de temperaturen oplopen tot 3 tot 4 graden, sommigen zeggen zelfs 6 graden”, aldus de zegsman. (Belga/EE/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier