Secret Service geeft toch toe verzoeken voor extra bescherming Trump te hebben afgewezen

Donald Trump © Getty Images

De Secret Service heeft dan toch toegegeven herhaaldelijke verzoeken voor extra bescherming van voormalig president en huidig presidentskandidaat Donald Trump te hebben afgewezen. Dat schrijft de Washington Post zaterdag. Na de moordpoging op Trump vorig weekend ontkende de dienst, die onder meer ook instaat voor de beveiliging van ex-presidenten en presidentskandidaten, dat nog in alle toonaarden.

Het ging onder meer over de weigering om meer snipers te sturen bij evenementen of om extra agenten te sturen om te helpen bij fouilleringen. Er is wel geen sprake van een geweigerd verzoek met betrekking tot de campagnemeeting in Butler, Pennsylvania, waar Trump werd beschoten.

Als verklaring voor de weigeringen wordt verwezen naar het almaar uitdijende takenpakket van de dienst, met alsmaar meer personen die bescherming krijgen, en gelimiteerde fondsen.

 ‘De Secret Service heeft een uitgebreide, uitdagende en ingewikkelde opdracht’, stelt een woordvoerder in een mededeling. ‘Elke dag werken we in een dynamische bedreigingsomgeving om ervoor te zorgen dat onze beschermelingen veilig zijn tijdens meerdere events, verplaatsingen en andere moeilijke omstandigheden. We hanteren een allesomvattende en gelaagde strategie om personeel, technologie en gespecialiseerde operationele noden te balanceren.’

Tijdens Trumps evenement in Butler had de Secret Service al meerdere sniperteams en honderden agenten gestuurd naar de Republikeinse Conventie, die twee dagen later zou beginnen. Daarnaast was er ook een event van First Lady Jill Biden en had president Joe Biden daags nadien een trip naar Austin, Texas, op de planning staan. Sowieso draait de bescherming voor oud-presidenten en presidentskandidaten op een lager pitje dan die voor de zittende president.

Maandag moet de topvrouw van de Secret Service, Kimberly Cheatle, komen getuigen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De 78-jarige Trump raakte bij de moordaanslag lichtgewond aan zijn oor. Een toeschouwer kwam om het leven en twee anderen raakten ernstig gewond.

Partner Content