Schutter in Bataclan: van onzichtbaar met kleine veroordelingen tot terrorist

Solidariteit met Parijs in Londen, tijdens een manifestatie op Trafalgar Square. © REUTERS

De eerste van de zeven gedode terroristen is geïdentificeerd: het gaat om de 29-jarige Ismaël Omar Mostefaï, een Fransman met 8 veroordelingen wegens kleine vergrijpen. Hij zou enkele maanden in Syrië hebben doorgebracht.

De man blies zichzelf op in concertzaal Bataclan, maar een stukje vinger met een bruikbare afdruk werd volgens procureur François Molins teruggevonden, en dat leverde de identiteit op.

Hij was een van de drie schutters die in een in België gehuurde, zwarte VW Polo, naar concertzaal Bataclan reden, er binnendrongen en een bloedbad aanrichtten, met 89 doden tot gevolg en nog talrijke gewonden in kritieke toestand.

Ismaël Omar Mostefaï werd op 21 november 1985 geboren in Courcouronnes, een voorstadje van Parijs. De voorbije jaren woonde hij in Chartres.

De “jonge vader met Algerijnse voorouders” (volgens Le Monde) heeft tussen 2004 en 2010 acht kleine veroordelingen opgelopen, onder meer voor het rijden zonder rijbewijs en smaad. Hij werd ook verdacht van betrokkenheid bij drugshandel, maar dat werd nooit bewezen en hij werd nooit tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Sinds 2010 wordt hij bestempeld als “geradicaliseerd”. Dat wil zeggen dat hij een dossier (Fiche S) had bij de staatsveiligheid. Maar volgens procureur Molins werd hij nooit in verband gebracht met een terroristische groep of een terroristisch netwerk.

Hij had, volgens de burgemeester van Chartres, sinds 2012 “geen beroepsactiviteit” meer. Buren dachten dat hij de voorbije jaren was weggetrokken.

Syrië

En even was dat het geval. Volgens Le Monde verbleef hij naar alle waarschijnlijkheid enkele maanden in Syrië. Hij reisde in de winter van 2013 naar Turkije, wat vaak de toegangsweg is voor radicale moslims die naar Syrië willen. Begin 2014 werd hij door de inlichtingendiensten weer in Frankrijk gesignaleerd, bij een salafistische groepsbijeenkomst in Chartres. Er wordt, schrijft Le Monde, een onderzoek gevoerd naar die groep in Chartres. In 2014 werd Mostefaï beschouwd als een “gewoon lid van de groep”, hij was grotendeels onzichtbaar, zowel voor zijn buren als voor de inlichtingendiensten.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek, die Belga citeert, bezocht hij regelmatig de moskee van Lucé, en ook die moskee wordt onderzocht.

Het Journal du Centre beweert dan weer, op basis van enkele locale getuigenissen, dat hij onder invloed kwam van een “radicale islamist” die geregeld naar Chartres en omgeving kwam om te preken. Het gaat volgens die krant om “een Marokkaan met verblijfplaats in België”.

Vader en broer opgepakt

De vader en de broer van Mostefaï zijn zaterdagavond opgepakt na huiszoekingen. De vader woont in Romilly-sur-Seine, ten oosten van Parijs in de buurt van Troyes, en de broer in Bondoufle, ten zuiden van de hoofdstad. De 34-jarige broer was zich in de loop van de avond zelf op het politiekantoor van Créteil gaan aangeven. Hij is “met verstomming geslagen” over de betrokkenheid van zijn broer bij de aanslag in de Bataclan. De broers zouden al jaren geen contact meer hebben gehad, “omwille van familiale redenen”. Zijn echtgenote zegt niet te begrijpen waarom haar man is opgepakt.

(Belga/RR)

Partner Content