Saoedi’s voeren luchtaanvallen uit in Jemen

Een tank van het regeringsleger in Jemen © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Saoedi-Arabië en enkele bondgenoten voeren vanaf middernacht Belgische tijd luchtaanvallen uit tegen sjiitische rebellen in Jemen. Dat heeft de Saoedische ambassadeur in Washington aangekondigd. In Sanaa, de hoofdstad van Jemen, werden na de aankondiging zware explosies gehoord.

Volgens de ambassadeur, Adel al-Jubeir, zijn de luchtaanvallen bedoeld “om te voorkomen dat Jemen in de handen van de Houthi’s valt”. Eerder werd bekend dat Saoedi-Arabië troepen, tanks en artillerie naar de lange grens met Jemen had gestuurd.

De luchtaanvallen komen er op het moment dat de sjiitische Houthi’s grote delen van Jemen veroverd hebben en nog altijd in opmars zijn. Volgens aanhoudende geruchten is de president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, op de vlucht geslagen nadat de rebellen de omgeving van de havenstad Aden, waar hij zich bevond, bereikt hadden. Enkele maanden geleden veroverden de rebellen de hoofdstad Sanaa.

Adel al-Jubeir, de Saoedische ambassadeur in de VS
Adel al-Jubeir, de Saoedische ambassadeur in de VS© REUTERS

De ambassadeur zei dat legers van anderen landen ook aan de luchtoperaties zullen deelnemen. Hij preciseerde niet uit welke landen die zouden komen, maar men gaat uit van enkele Golfstaten. Er zijn volgens de ambassadeur over het hele land doelwitten bestookt, ook in hoofdstad Sanaa. Daar waren, volgens het persagentschap AP, zware explosies te horen.

De luchtaanvallen gebeurden na “heel nauwe en intense” consultaties “met onze partners, in het bijzonder de VS”.

Ze zullen duren tot de pro-Amerikaanse president Hadi terug in het zadel zit, aldus de ambassadeur. “De operatie is ertoe beperkt de legitieme regering te verdedigen en haar instorting te voorkomen”.

Aartsvijand Iran

Volgens waarnemers spelen 2 elementen. Jemen is een kruitvat, met een etnisch en religieus verdeelde bevolking, en met een sterke aanwezigheid van Al-Qaeda en in mindere mate IS.

Maar de strijd in Jemen staat vooral symbool voor een bredere machtsstrijd tussen soennieten en sjiieten in het Midden-Oosten. Hoewel het door Iran wordt ontkend, gaan de Saoedi’s, en niet alleen zij, ervan uit dat de Houthi-rebellen door Iran bewapend en ondersteund worden in hun strijd tegen een soennitisch, pro-Amerikaanse regime. De Saoedi’s zien met lede ogen aan hoe Iran zijn invloedssfeer uitbreidt, na Irak, Libanon, Syrië nu ook in Jemen.

Saoedi-Arabië heeft een soennitisch regime maar een kwart van de bevolking is er sjiitisch. De sjiieten hebben er volgens Human Rights Watch te lijden van vervolging en onderdrukking.

Geheime documenten

De Houthi’s, die oorspronkelijk uit Noord-Jemen afkomstig zijn, zijn fel anti-Amerikaans. Een BBC-correspondent die door hun gebied reisde, merkte dat ze de slogans hanteren, die in Iran in 1979 uithingen: “God is groot. Dood aan Amerika. Dood aan Israël. God vervloeke de joden. Zege aan de islam” – dat wordt momenteel op muren in Sanaa geschilderd.

Een van hun leiders, Mohammed al-Bukhaiti, heeft volgens het agentschap Reuters gewaarschuwd dat de Saoedische bombardementen een “agressie tegen Jemen” betekenden en kunnen leiden tot “een bredere oorlog” in de regio.

Gisteren veroverden de Houthi’s, op weg naar Aden, een vliegbasis die onlangs door Amerikaanse troepen was ontruimd. Volgens de Los Angeles Times hebben ze daarbij geheime Amerikaanse documenten buitgemaakt, die onder meer de namen van informanten bevatten, en plannen voor Amerikaanse antiterreuracties.

Partner Content