Rutte verzekert zich van NAVO-topjob na terugtrekking laatste rivaal

Mark Rutte. © Getty Images

De Roemeense president Klaus Iohannis, de laatste rivaal van Mark Rutte voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO, trekt zich terug als kandidaat. De weg is dus vrij voor de Nederlandse ontslagnemende premier om de chef van het bondgenootschap te worden.

Na alle andere NAVO-landen steunt ook Roemenië nu Rutte, zegt Iohannis. Belangrijkste obstakel Hongarije liet dinsdag al weten zich achter de Nederlander te scharen.  

De 65-jarige Iohannis had in maart zijn ambitie uitgesproken om NAVO-secretaris-generaal te worden. Maar de Roemeense president slaagde er – in tegenstelling tot Rutte – niet in om veel van de andere 31 landen achter zich te scharen. Enkel het Hongarije van Viktor Orban ondersteunde in eerste instantie zijn kandidatuur, maar keerde dinsdag zijn kar.

Als de 57-jarige Mark Rutte inderdaad officieel wordt aangesteld als opvolger van de Noor Jens Stoltenberg, treedt hij op 1 oktober aan. Hij is de vierde Nederlander die de westerse militaire alliantie gaat leiden. Jaap de Hoop Scheffer, die in 2009 afzwaaide, was de laatste.

De langstzittende Nederlandse premier ooit kondigde vorige zomer aan de Haagse politiek te verlaten nadat het vierde kabinet onder zijn leiding was gevallen.

Het is de bedoeling dat op 2 juli het nieuwe kabinet onder leiding van Dick Schoof aan de slag gaat. Tot een machtsvacuüm of een noodgedwongen zoektocht naar een tussenpaus, zoals in Den Haag eerder werd gevreesd, komt het niet.

Partner Content