Russische dreiging: Belgisch leger houdt eenheden ‘in staat van maximale paraatheid’
De Russische dreiging aan de Oekraïense grens ‘baart ons veel zorgen en raakt ons politiek, diplomatiek, maar ook militair’.
Dat heeft legerchef Michel Hofman gezegd in interviews met enkele kranten.
De Chef Defensie (CHOD) zag het aantal Russische schepen in de Noordzee vorig jaar toenemen, heeft F-16’s die het Baltische luchtruim bewaken en weet dat Rusland langs zijn hele grens actief is. ‘Van Finland tot beneden in de Kaukasus is er Russische beweging. Dat is onrustwekkend. En dat raakt ons ook, daar wordt voortdurend rekening mee gehouden. De geopolitieke context is veranderd en zeker niet in goede zin. Collectieve defensie is niet langer een vaag concept van de Navo, het is een realiteit waar we ons op moeten voorbereiden. Eenmaal die in werking treedt, spreek je direct over conflicten met hoge intensiteit’, aldus Hofman maandag in De Standaard, La Libre Belgique, Le Soir en La Dernière Heure.
250 tot 300 militairen
De admiraal benadrukt dat het niet is omdat de Russen morgen besluiten om Oekraïne binnen te vallen, dat onze troepen meteen zullen worden ingezet. ‘Er is een besluitvormingsproces dat moet worden gerespecteerd, ook in België. Wij zorgen ervoor dat de eenheden die wij aan de verschillende NAVO-strijdkrachten hebben aangeboden, in een staat van maximale paraatheid zijn’, zegt hij.
Indien echter de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) wordt ingezet, dan kunnen de eenheden die België daarvoor heeft klaarstaan ook ingeschakeld worden, legt Hofman uit. Dat gaat om zo’n 250 à 300 militairen die dan met een compagnie deel zouden uitmaken van een grotere formatie die op dit moment onder Frans bevel staat. Daarbovenop heeft België extra F-16’s toegezegd en nog een fregat.