Russische bewegingen in Syrië baren Pentagon zorgen

Russische cargovliegtuig op de luchthaven van Latakia © Belga Image

Volgens de Amerikaanse regering heeft het er alle schijn van dat Rusland een vooruitgeschoven luchtmachtbasis wil vestigen in de Syrische stad Latakia, bolwerk van president Bashar al-Assad. Een en ander dreigt de spanningen tussen Moskou en Washington nog te verhogen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat er in en rond Latakia een continue stroom van zowel mensen als militaire uitrusting aan de gang is. ‘We hebben de voorbije dagen indicaties gezien dat Rusland mensen en goederen het gebied rond Latakia heeft binnengebracht en dat de luchtmachtbasis daar doet vermoeden dat Moskou er een soort van vooruitgeschoven basis wil vestigen,’ citeert The New York Times Pentagon-woordvoerder Jeff Davis.

Satellietbeeld van 4 september
Satellietbeeld van 4 september© Stratfor

Op basis van satellietfoto’s gewagen militaire experts van zeker vijf T90-tanks en artillerie alsook prefabgebouwen waar 1.500 mensen in ondergebracht kunnen worden.

Bezorgd

De Amerikanen zijn duidelijk niet opgezet met de toenemende invloed van Rusland in Syrië. Volgens Davis is Washington bezorgd ‘dat de Russische militaire bewegingen in conflict kunnen komen met de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en hun coalitiepartners tegen de Islamitische Staat in Syrië’.

Bovendien kan de opgedreven Russische steun het regime van Bashar al-Assad versterken op een moment dat het Syrische leger gestaag aan gebied verliest, voornamelijk in het noorden en westen van het land. Vorige week nog verloor het regime de controle over de belangrijke luchtmachtbasis van de provincie Idlib. Ook Latakia, de ’thuisstad’ van Assad, werd recent getroffen door bomaanslagen.

Een en ander dreigt ook de inspanningen bemoeilijken om een politieke oplossing voor het conflict te vinden.

Meer steun

Het Kremlin ontkent niet dat het militair materieel naar Syrië stuurt. Wel ontkent het dat het zijn militaire steun opdrijft, hoewel minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vorige week zei dat Moskou meer hulp zou bieden als Damascus daar om vraagt.

Syrisch president Bashar al-Assad
Syrisch president Bashar al-Assad© AFP

‘Rusland stuurt vliegtuigen naar Syrië met zowel militair materiaal als humanitaire hulp’, zei hij. ‘Verdere stappen nemen we niet’. Een Syrisch staatsmedium meldde afgelopen weekend dat twee Russische vliegtuigen met humanitaire hulp geland zijn op Syrische grond.

Bondgenoot

Moskou is en blijft een belangrijke bondgenoot van Assad in het conflict dat nu al meer dan 4 jaar duurt en nog steeds bloediger wordt.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari© Reuters

Nochtans zou Rusland drie jaar geleden het aftreden van Assad hebben voorgesteld in het kader van een vredesakkoord, kwam The Guardian te weten. In een interview zegt de voormalige Finse president en Nobelprijswinnaar Martti Ahtisaari dat het Westen daar toen niet op ingegaan is. Volgens hem kwam het Russisch voorstel op de tafel van afgevaardigden van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad in februari 2012, maar werd het genegeerd door de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk omdat die landen ervan overtuigd waren dat Assad op het punt stond te vallen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content