‘Russische autoriteiten dreigen ermee Navalny in strafkolonie te begraven’

Aleksej Navalny. © Belga

De Russische autoriteiten dreigen ermee het lichaam van de gestorven Russische oppositieleider Aleksej Navalny te begraven op het grondgebied van de strafkolonie waar hij vorige week in gevangenschap overleed.

Dat meldt het team van de gestorven Kremlincriticus.

‘Een uur geleden heeft een onderzoeker de moeder van Aleksej gebeld en haar een ultimatum gesteld. Ofwel gaat ze akkoord met een geheime begrafenis binnen de drie uur, zonder publiek afscheid, ofwel zal Aleksej worden begraven in de strafkolonie’, zo schreef de woordvoerder van Navalny, Kira Jarmysj, op X.

Ljoedmila Navalnaya weigerde om met de onderzoekscommissie te onderhandelen ‘omdat deze niet bevoegd is om te beslissen hoe en waar haar zoon begraven moet worden’, klinkt het voorts. De moeder van Navalny verwees naar de wet, waarbij het verplicht is om het lijk twee dagen na de vaststelling van de doodsoorzaak, vrij te geven. In dit geval zou dat dus zaterdag zijn.

Navalnaya mocht donderdag, na dagenlang aandringen, het lijk van haar zoon zien. Ze beschuldigde de Russische autoriteiten er toen al van haar onder druk te zetten en haar zoon in het geheim te willen begraven.

Navalny overleed op 16 februari in het strafkamp Poolwolf in de Arctische regio Jamalië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content