Russisch vliegtuig viel in de lucht uiteen, maar ‘geen harde aanwijzingen voor aanslag’

© Belga Image

De lichamen van 144 inzittenden van het Russische passagiersvliegtuig dat neerstortte in de Sinaï-woestijn in Egypte, zijn reeds gerepatrieerd naar Sint-Petersburg. Naar de oorzaak van de crash blijft het intussen gissen.

De lichamen werden na aankomst op de luchthaven van Sint-Petersburg overgebracht naar het crematorium van de stad om te worden geïdentificeerd door familieleden en op basis van DNA-gegevens. Later vandaag moet een tweede vliegtuig met meer slachtoffers landen in Sint-Petersburg.

Bij de vliegtuigramp kwamen in totaal 224 mensen om het leven, 216 passagiers en 7 crewleden. Het overgrote deel van de slachtoffers zijn Russen. Er waren ook 4 Oekraïeners en een Wit-Rus aan boord.

Verspreid

Over de oorzaak van de crash van vlucht KGL9268 van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalymavia bestaat nog geen duidelijkheid. Het toestel, een Airbus A321, verdween zaterdagochtend kort na opstijgen in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh van de radar. Het vliegtuig had als bestemming Sint-Petersburg.

Er zijn wrakstukken en lichamen gevonden in een perimeter van circa 20 vierkante kilometer, wat volgens experts betekent dat het toestal in de lucht uit elkaar is gevallen.

IS-aanslag?

Daarom wordt terrorisme niet uitgesloten. De Egyptische tak van de Islamitische Staat (IS), die actief is op het Sinaï-schiereiland, claimde via sociale media verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het toestel, maar zowel Egypte als Rusland wijzen die these af.

Volgens de Egyptische premier Sharif Ismail hebben de IS-strijders geen wapens die een vliegtuig op meer dan 9.000 meter hoogte kunnen neerhalen. Bovendien heeft de IS ook geen foto’s of video’s verspreid om hun claim te staven.

Feit is wel dat Rusland sinds kort bombardementen uitvoert tegen de IS in Syrië. Ook voor Egypte, waar toerisme een belangrijke pijler van de economie is, is het hopen dat er geen terrorisme in het spel is.

Voorzorgsmaatregel

Tot er meer duidelijkheid is over de oorzaak van de crash vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Thomas Cook, Jetairfly, Lufthansa en Air France-KLM, voorlopig niet meer over het Sinaï-schierieland.

‘Het gaat om een preventieve maatregel tot er meer duidelijkheid is over de oorzaken van het ongeval’, aldus Thomas Cook. ‘De reizen van touroperator Thomas Cook naar het Rode Zeegebied gaan gewoon door. We baseren ons daarvoor op het reisadvies van Buitenlandse Zaken, en dat werd niet aangepast.’

‘Als voorzorgsmaatregel en om de reizigers gerust te stellen hebben we de vluchten spontaan omgeleid’, zegt ook Jetair. ‘Dat maakt de vluchten 5 tot 10 minuten langer.’

Technisch probleem?

De zwarte dozen van vlucht KGL9268 zijn gevonden en kunnen meer duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van de ramp.

Een mogelijkheid is een explosie in het vliegtuig, al lijkt het gezien de strenge veiligheidsmaatregelen op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh – aldus BBC World – weinig waarschijnlijk dat iemand een bom aan boord heeft kunnen smokkelen.

De weersomstandigheden waren goed en de piloot had naar verluidt voldoende ervaring, zodat er ook niet meteen aanwijzingen voor een menselijke fout zijn.

Een technisch probleem lijkt voorlopig de meest voor de hand liggende verklaring. Volgens de Egyptische minister van Luchtvaart Hossam Kamal waren er geen tekenen van problemen met het toestel en is er geen noodsignaal uitgestuurd.

Wel verklaarde de vrouw van de co-piloot, zo meldt persagentschap AFP, dat haar man voor het vertrek in Sharm-el-Sheikh in een telefoontje zijn beklag deed over de toestand van het vliegtuig. Die liet volgens hem ‘veel te wensen over’. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content