Russisch-Amerikaanse journaliste Alsu Kurmasheva veroordeeld tot 6,5 jaar cel

Alsu Kurmasheva © Belga

De Russisch-Amerikaanse journaliste Alsu Kurmasheva is vrijdag in Rusland veroordeeld tot 6,5 jaar cel, omdat ze valse informatie over het Russische leger in Oekraïne zou verspreid hebben. Dat meldt de Russische justitie maandag, die het proces niet had aangekondigd.

‘Dit geheime proces en de veroordeling zijn een aanfluiting van het recht. De enige juiste conclusie zou Alsu’s onmiddellijke vrijlating zijn’, reageert Stephen Capus, voorzitter van Radio Free Europe/Radio Liberty, het Amerikaanse mediabedrijf waarvoor Kurmasheva werkt. De 47-jarige journaliste werd in oktober 2023 in Rusland gearresteerd tijdens een privéreis.

Kurmasheva werd opgepakt omdat ze zich niet als ‘buitenlandse agent’ had geregistreerd. Ze werd ook beschuldigd van de verspreiding van ‘valse informatie’. Ze riskeerde tot vijftien jaar cel.

Kurmasheva, die voor haar arrestatie met haar man en twee tienerdochters in Praag woonde, was op 20 mei 2023 naar Rusland gereisd om haar zieke moeder te bezoeken, maar kon niet terugkeren omdat haar Amerikaanse en Russische paspoorten in beslag waren genomen. Een paar maanden later werd ze gearresteerd.

Partner Content