Rusland wil promotie van ‘kindvrije levensstijl’ verbieden

Archiefbeeld van een vrouw met een buggy in Moskou. © AFP

Russische parlementsleden zijn vandaag/dinsdag begonnen met het bespreken van een wetsvoorstel dat de bevordering van kinderloosheid verbiedt. Politici zouden de “propaganda” van de “kindvrije levensstijl” willen verbieden, signaleert het Franse persbureau AFP.

“Er wordt voorgesteld om kindervrije propaganda te verbieden op het internet, in de media, in films en in reclame”, aldus Vjatsjeslav Volodin, voorzitter van de Doema (lagerhuis) op Telegram. “Een warm en groot gezin is de basis van een sterke staat.” De tekst van de wet wordt dinsdag in de bevoegde commissie besproken.  Volgens Volodin zouden mensen in de toekomst een boete kunnen krijgen van 400.000 roebel (ongeveer 4.000 euro), indien ze kinderloos gedrag propageren.

De tekst van het wetsvoorstel is wel nog niet openbaar gemaakt. 

Parlementslid Elvira Aïtkoulovadat, die het voorstel mee optekende, zei maandag dat de aanhangers van de “kinderloze beweging destructief gedrag vertonen” dat zou kunnen leiden tot de “ontvolking” van Rusland.

Net zoals veel andere landen worstelt Rusland met een demografisch probleem – versterkt door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast staat het land bekend om de benarde toestand van de LGBT+-rechten. Deze week moet de Doema zich ook buigen over een wet die de adoptie van Russische kinderen door onderdanen van landen die sekseverandering toestaan, verbiedt.

Partner Content