‘Rusland werkt mogelijk aan kernwapen in de ruimte’

Communicatie- en navigatiesystemen van het Amerikaanse leger kunnen worden platgelegd door het Russische nucleaire wapen. © Getty Images

Rusland  is mogelijk van plan een nucleaire capaciteit in de ruimte te ontwikkelen. Dat hebben verschillende Amerikaanse media woensdag gemeld op basis van een bron bij de inlichtingendiensten.

De bedoeling van Moskou zou zijn een nucleair wapen in de ruimte te stationeren om satellieten te treffen. De berichten zijn nog niet officieel bevestigd.

Er wordt in de Amerikaanse media gewezen op de veiligheidsrisico’s die het nucleaire antisatellietwapen kan veroorzaken. De zender Fox News beklemtoont dat de communicatie- en navigatiesystemen van het Amerikaanse leger platgelegd kunnen worden 

Nog geen sprake van een onmiddellijke dreiging

Volgens de krant The New York Times zijn het Congres en de Europese bondgenoten op de hoogte gebracht van de Russische plannen. De krant citeert ook een veiligheidsbron, die benadrukt dat er nog geen sprake is van een onmiddellijke dreiging. Die nucleaire capaciteit is nog in ontwikkeling en kan momenteel dus nog niet worden ingezet.

De mediaberichten kwamen er nadat Mike Turner, de voorzitter van de inlichtingencommissie  (HPSCI) in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, woensdag in een opvallende oproep aan het Witte Huis had gevraagd om de geheimhouding van de informatie op te heffen.  ‘De HPSCI heeft vandaag aan alle leden van het Congres informatie ter beschikking gesteld over een ernstige bedreiging van de nationale veiligheid’, aldus Turner. ‘Ik vraag dat president Biden alle informatie over deze dreiging openbaar maakt, zodat het Congres, de regering en onze bondgenoten openlijk kunnen praten over de acties die nodig zijn om te reageren op deze dreiging.’ Turner gaf geen verdere details.

De Nationale Veiligheidsadviseur Jake Sullivan had woensdagavond op een persbriefing in het Witte Huis wel laten verstaan dat hij ‘een beetje verrast’ was door de oproep van Turner. Hij wijst erop dat hij eerder deze week de Congresleden al had voorgesteld om hen donderdag over de kwestie te informeren.

Partner Content