Rusland: VS-journalist Evan Gershkovic veroordeeld tot 16 jaar cel voor ‘spionage’

Evan Gershkovich tijdens de zitting van de rechtbank. 19 juli 2024. © Reuters

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is vrijdag in Rusland veroordeeld tot zestien jaar cel voor ‘spionage’. Dat melden de Russische persagentschappen. Het Russische parket eiste achttien jaar cel.

De 32-jarige Gershkovich, die voor The Wall Street Journal schrijft, werd eind maart 2023 opgepakt tijdens een reportage in Jekaterinenburg. De Russische autoriteiten beschuldigden hem ervan informatie over het bedrijf Oeralvagonzavod, een producent van tanks, te hebben verzameld in dienst van de CIA. Oeralvagonzavod bouwt onder meer de T-90-tanks die in Oekraïne gebruikt worden, en de nieuwe Armata-tanks, alsook wagons voor goederentreinen.

Gershkovich, die van 2020 tot 2022 ook voor het Franse persbureau AFP werkte in Moskou, is de eerste westerse journalist sinds het Sovjettijdperk die in Rusland voor spionage veroordeeld wordt. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beweerde woensdag dat het bewijs ‘onweerlegbaar’ was, al is dat ‘onweerlegbare’ bewijs nooit openbaar gemaakt.

‘Schijnvertoning’

‘Deze schandelijke schijnveroordeling volgt nadat Evan 478 dagen in de gevangenis heeft doorgebracht, onterecht gedetineerd, gescheiden van zijn familie en vrienden, niet in staat om verslag te doen, alleen omdat hij zijn werk deed als journalist’, zegt The Wall Street Journal in een reactie op de veroordeling. ‘We blijven alles in het werk stellen om Evan vrij te krijgen en zijn familie te ondersteunen. Journalistiek is geen misdaad en we zullen niet rusten tot hij is vrijgelaten.’

‘Opgezet spel’

Gershkovich en zijn omgeving ontkennen de aantijgingen in alle toonaarden, net als zijn werkgever en de Amerikaanse regering. Rusland heeft nooit de aantijgingen onderbouwd of bewijslast aangedragen. De hele procedure is bovendien als geheim geklasseerd. Washington verwijt Moskou dat het de zaak heeft opgezet om de journalist te ruilen voor Russen die in het Westen worden vastgehouden.


De Russische president Vladimir Poetin suggereerde in februari in een interview met Tucker Carlson dat Gershkovich geruild zou kunnen worden voor Vadim Krasikov. Hij werd in Duitsland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in 2019 in Berlijn. Poetin sprak over iemand die ‘uit patriottistische sentimenten een bandiet heeft uitgeschakeld in een van de Europese hoofdsteden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content