Rusland veroordeelt aanslag op Trump, koppelt moordpoging aan oorlog in Oekraïne

De presidenten van Rusland en de Verenigde Staten, respectievelijk Vladimir Poetin (links) en Donald Trump, tijdens de G20 in Buenos Aires, 30 november 2018nn

Rusland veroordeelt elke vorm van geweld tijdens een politieke strijd. Dat zegt een woordvoerder van het Kremlin in reactie op de poging tot moord op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Nog volgens woordvoerder Dimitri Peskov heeft de Russische president Vladimir Poetin geen plannen om Trump te bellen.  Voor de buitenwereld is duidelijk, alus de woordvoerder nog, dat het leven van Trump in gevaar was. De sfeer van geweld gecreëerd door de Amerikaanse autoriteiten ligt aan de basis van de moordpoging, klink het.

Eerder drong Moskou er bij de Verenigde Staten op aan om de balans op te maken van hun ‘haatzaaiend beleid tegen politieke tegenstanders, landen en volkeren’. Moskou gebruikt de moordaanslag op Trump om de Amerikaanse steun aan Kiev aan de kaak te stellen.

Woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken richtte zich tot ‘degenen die in de Verenigde Staten stemmen om wapens te leveren aan Zelensky’, en hekelde de Amerikaanse steun aan Oekraïne. ‘Misschien zou het beter zijn om dit geld te gebruiken om de Amerikaanse politie en andere diensten te financieren die verondersteld worden om de openbare orde in de Verenigde Staten te waarborgen’, schreef ze op Telegram.

Als Donald Trump de verkiezingen in november wint, is het onzeker of de sterke Amerikaanse steun voor het verzet van Oekraïne tegen het Russische offensief dat in 2022 werd ingezet, wordt voortgezet. De Republikeinse kandidaat heeft laten doorschemeren dat hij heel snel een einde aan het conflict zou maken als hij weer aan het roer van de Verenigde Staten staat, wat kan betekenen dat Kiev vanuit een nadelige positie gedwongen wordt om met Moskou te onderhandelen.

Vladimir Poetin zei eerder al dat hij ‘de wens van Donald Trump om de oorlog in Oekraïne te stoppen, zeer serieus neemt’.

Partner Content