Rusland: ‘Troepen vertrekken na militaire oefeningen’
Russische troepen gaan terugkeren naar hun thuisbasis nu ze hun oefeningen hebben afgerond aan de Oekraïense grens. Dat heeft de Russische minister van Defensie Igor Konasjenkov dinsdag gezegd. Eenheden in de zuidelijke en westelijke districten zijn al begonnen met het inladen van hun materiaal zodat ze kunnen vertrekken, klinkt het nog.
‘De gevechtstrainingen komen op hun einde, de troepen zullen zoals dat altijd het geval is terugkeren naar hun permanente thuisbasis. Eenheden van de zuidelijke en westelijke militaire districten die hun taken hebben afgerond, zijn al begonnen met het inladen van personeel en materiaal op transportmiddelen via het spoor en de weg, en beginnen vandaag terug te keren naar hun thuisbasis’, aldus de mededeling.
Volgens het Russische persagentschap Interfax, geciteerd door de BBC, blijven er in heel het land wel nog grootschalige oefeningen plaatsvinden. De aankondiging is het eerste signaal van een terugtrekking van Russische troepen sinds de escalatie van de spanningen rond Oekraïne eind vorig jaar. Moskou heeft sinds december meer dan 100.000 soldaten ontplooid naar de Oekraïense grens, wat deed vrezen voor een Russische invasie in Oekraïne.
Rusland voert ook nog militaire oefeningen uit in Wit-Rusland, eveneens een buurland van Oekraïne, die nog zouden lopen tot 20 februari.
‘Pas geloven als we het zien’
Het is echter nog te vroeg om echt te spreken van een daling van de spanningen binnen de crisis rond Oekraïne die eind vorig jaar escaleerde nadat Rusland tienduizenden soldaten naar de Oekraïense grens stuurde. ‘De situatie is gespannend, maar onder controle’, aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba de dag nadat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een bezoek bracht aan Kiev.
Dinsdag/vandaag heeft hij een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin. Eerder spraken ook al de Amerikaanse en Franse presidenten Joe Biden en Emmanuel Macron met Poetin. ‘Rusland doet de hele tijd allerlei soorten verklaringen. Daarom hebben we één regel: we zullen geloven in een de-escalatie wanneer we de terugtrekking van de troepen hebben kunnen aanschouwen’, zegt de minister nog.
De westerse landen, met de Verenigde Staten voorop, waarschuwen sinds vorige week dat een Russische inval in Oekraïne nakend was. Rusland heeft plannen voor een inval altijd ontkend, maar vraagt wel garanties, waaronder de belofte dat Oekraïne nooit lid zou worden van de NAVO. Daar willen de westerse landen niet op ingaan.
NAVO: ‘Redenen tot optimisme’
De NAVO ziet ‘reden voor voorzichtig optimisme’ over een vreedzame uitweg uit het hoogopgelopen conflict met Rusland. Op het terrein zijn er momenteel echter nog geen aanwijzingen voor een de-escalatie, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag voor een ontmoeting van de NAVO-ministers van Defensie op woensdag en donderdag.
De NAVO-baas wijst erop dat in het verleden vaker troepenbewegingen gebeurden, maar dat ook toen geen sprake was van een echte de-escalatie. ‘We zagen al vaker dat troepen en zwaar materiaal verplaatst werden’, aldus de NAVO-baas. ‘Kort daarop trok een deel van de troepen, soms zelfs het merendeel, zich terug, maar het zwaar materiaal, dat lastiger te verplaatsen is, bleef wel ter plaatse.’
De huidige situatie is nog altijd ‘de ernstigste veiligheidscrisis die we de voorbije decennia in Europa’ gezien hebben, zei Stoltenberg. ‘We hebben de voorbije dagen en weken het omgekeerde gezien van een inperking van de militaire aanwezigheid. Alles staat nog altijd klaar voor een aanval.’
Een inval in Oekraïne zal met een zware prijs komen, herhaalde Stoltenberg nogmaals. Hij legde ook nog eens de klemtoon op een vreedzame oplossing. Moskou kondigde onlangs aan dat het een antwoord heeft verstuurd op de NAVO-voorstellen, maar Stoltenberg zei dat antwoord nog niet gekregen te hebben.