Robert Kennedy schort presidentscampagne op en ondersteunt Donald Trump
Op een persconferentie kondigde onafhankelijke presidentskandidaat Robert Kennedy aan dat hij zijn campagne niet stopzet maar ‘opschort’. Men kan in staten die niet betwist zijn op hem blijven stemmen, maar in tien twiststaten haalt hij zijn naam van de kieslijsten en geeft hij zijn steun aan Donald Trump. Trump kende meteen een rol toe aan zijn nieuwe bondgenoot.
De campagne van Kennedy verkeerde al een tijdje in de problemen. Maanden geleden, toen kiezers nog aankeken tegen een gevecht tussen twee onpopulaire kandidaten – Donald Trump en Joe Biden – leek Kennedy een kans te maken op een aanzienlijk deel van het kiespubliek. Sommige peilingen gaven hem zelfs rond 20 procent van de stemmen. Kennedy, die eerst als Democraat campagne voerde, maar al snel overstapte naar een onafhankelijke kandidatuur, kon aan den lijve ondervinden hoe lastig het in de VS wel is als onafhankelijke campagne te voeren. Hij verzamelde naar eigen zeggen een miljoen handtekeningen om toegelaten te worden tot de verkiezingslijsten in verschillende staten. Die pogingen werden betwist door de Democratische Partij, beweerde hij. In meerdere staten zijn er in elk geval betwistingen rond de handtekeningen.
Sinds het begin van Kennedy’s campagne is zijn positie in de peilingen zwaar achteruitgegaan, al blijft hij in meerdere swingstaten toch op 5 of 6 procent van de kiesintenties hangen, wat niet verwaarloosbaar is in nipte verkiezingen.
‘In mijn hart’, zei hij op een persconferentie in Phoenix, Arizona, ‘geloof ik niet langer dat ik een realistisch pad heb naar een kiesoverwinning in het licht van niet aflatende, systematische censuur en mediacontrole’.
Hij zal zijn campagne niet volledig stopzetten, zei hij ook, maar ‘onderbreken’. In de staten waar een partij overheerst, zal zijn naam op de kiesbrieven blijven, en kunnen zijn kiezers op hem stemmen. In tien swingstaten haalt hij echter zijn naam van de kiesbrieven en ondersteunt hij Donald Trump. Waarom? Dezelfde redenen die hem deden opstappen uit de Democratische Partij nopen hem nu om voor Trump te kiezen, verklaarde hij. Hij noemde vrijheid van meningsuiting (en censuur rond vaccins).
Kennedy is een telg uit de beroemde Kennedydynastie (zijn oom was president John F. Kennedy, zijn vader Robert was in in 1968 een Democratische presidentskandidaat – zowel John als Robert sr. werden doodgeschoten). Na een moeilijke jeugd werkte hij als milieu-advocaat. Zijn presidentscampagne bood een vreemde combinatie van samenzweringstheorieën en scepticisme rond vaccins, met pleidooien rond vrije meningsuiting, sociale maatregelen en het stopzetten van buitenlandse oorlogen.
Chronische ziekten
In de loop van de campagne kwam Kennedy ook in het nieuws met excentrieke anekdotes. Zo maakte hij bekend dat hij te lijden had gehad van ‘breinwormen’, en gaf hij recent toe dat hij in 2014 een aangereden jonge beer, die hij plande op te eten, had gedropt in Central Park, New York. Hij wilde daarmee een punt maken rond in het park doodgereden wild. De dode beer had destijds de politie genoopt tot duur onderzoek naar diens herkomst.
Het merendeel van de familie Kennedy keerde zich tijdens zijn campagne van Robert af, en ettelijke familieleden veroordeelden vrijdag meteen zijn keuze voor Trump al ‘verraad aan zijn vader’.
Op 20 minuten rijden van de plek waar Kennedy zijn persconferentie gaf, hield Donald Trump later vrijdag een meeting, waarop zijn nieuwe bondgenoot aanwezig was. Trump kondigde aan dat hij als president een panel zou samenstellen dat met Kennedy zal samenwerken om de toename van chronische ziekten te onderzoeken. Hij zou ook alle documenten over de moord op John Kennedy vrijgeven.
Voor hij zijn steun toekende aan Trump had Kennedy ook toenadering gezocht tot de campagne van Kamala Harris.
Experts denken dat Kennedy zijn meeste stemmen bij potentiële Trumpaanhangers weghaalde. De steun van Kennedy voor Trump is dus goed nieuws voor de gewezen president.
Amerikaanse verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier