Republikeinse Conventie start, na aanslag op Trump, onder strenge veiligheidsmaatregelen

Een beeld van Trump op de Republikeinse Conventie © Belga

Maandag gaat in de Amerikaanse stad Milwaukee de Republikeinse Conventie van start. Twee dagen na de moordpoging op Donald Trump, die tijdens het evenement officieel zal aangeduid worden als kandidaat, zullen de veiligheidsmaatregelen nog strenger zijn dan normaal.

De partijconventies zijn traditioneel een vier dagen durende show met sprekers die de kandidaat ophemelen en speeches over de toestand van het land. Tot zaterdag was de grote vraag vooral wie Trump zou kiezen als kandidaat-vicepresident, maar nu is het eerst en vooral de vraag welk effect de mislukte moordaanslag op Trump zal hebben op de kandidaat en de partij. 

Trump kondigde zondag alvast aan zoals gepland naar de conventie af te zakken. “Ik kan niet toestaan dat een schutter of een mogelijke moordenaar een verandering van het programma, of iets anders, oplegt”, verklaarde hij op Truth Social, zijn eigen socialenetwerksite. 

De conventie gaat gepaard met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. Volgens CBS News hebben de FBI, de geheime diensten, de politie van Milwaukee en het Milwaukee Southeastern Wisconsin Threat Analysis Center een gezamenlijke dreigingsanalyse overgemaakt aan de veiligheidsdiensten. Zij roepen op tot verhoogde waakzaamheid, hoewel er volgens een bron binnen de veiligheidsdiensten geen specifieke dreiging tegen de conventie werd geïdentificeerd. Onder meer de veiligheidsperimeter rond het conventiecentrum zou worden vergroot. 

Het hoogtepunt van de conventie is voor aanwezigen ongetwijfeld de speech van Trump. Sinds de schietpartij heeft die een opvallend milde toon aangenomen, met duidelijke oproepen van eenheid. De vraag is maar of hij die toon ook zal voortzetten tijdens zijn toespraak donderdagavond.

Daarnaast nemen heel wat Republikeinse toppolitici het woord. Ook hun toon wordt belangrijk voor de rest van de verkiezingscampagne. J.D. Vance, die genoemd wordt als kandidaat-vicepresident en ook zal speechen, legde de schuld voor de aanslag bijvoorbeeld al snel bij president Joe Biden en diens retoriek. Andere sprekers zijn onder meer Nikki Haley en Ron DeSantis, die het opnamen tegen Trump in de voorverkiezingen, Marco Rubio, die eveneens genoemd wordt als kandidaat-vicepresident, en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Jonhson.

Ook niet-politici passeren de revue, zoals model Amber Rose en voorzitter van het Ultimate Fighting Championship Dana White. Opvallende genodigde is ook Peter Navarro, een voormalig adviseur van Trump die woensdag wordt vrijgelaten uit de gevangenis nadat hij werd veroordeeld voor minachting van het Congres. 

Naast de sprekers worden meer dan 50.000 mensen verwacht in Milwaukee, onder wie de meer dan 2.400 kiesmannen. Zij zullen maandagnamiddag (plaatselijke tijd) Trump officieel nomineren tot de kandidaat voor de Republikeinse partij. Verwacht werd dat Trump zijn ‘VP’ tijdens zijn speech in Pennsylvania zou aankondigen, maar dat is vanwege de aanslag tegen hem vanzelfsprekend niet gebeurd. Woensdag zal de vicepresident, die tegen dan dus wel bekend zal zijn, de aanwezigen toespreken.

Partner Content