Republikeinen in VS willen presidentsdebatten boycotten

© Belga Image

De Republikeinse Partij in de VS wil breken met de commissie die debatten organiseert tussen presidentskandidaten. Toekomstige Republikeinse kandidaten moeten beloven dat ze niet meedoen aan debatten van de Commission on Presidential Debates, schrijft The New York Times donderdag.

De partij heeft de commissie per brief geïnformeerd over de geplande boycot. Die kan volgens de krant enorme gevolgen hebben voor de manier waarop debatten worden georganiseerd in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

De Republikeinen en Democraten hebben de debatcommissie in 1987 samen opgericht als onpartijdig orgaan. Maar de Republikeinen liggen intussen al jaren met de commissie overhoop over uiteenlopende zaken. Zo vond gewezen president Donald Trump dat de debatleiders vooringenomen waren.

De Republikeinen moeten tijdens een bijeenkomst in februari besluiten of het echt tot een breuk komt. Het is nog onduidelijk wat zo’n beslissing zou betekenen voor toekomstige debatten. Voordat de commissie bestond, moesten politieke partijen rechtstreeks onderhandelen over de voorwaarden waaronder kandidaten publiekelijk met elkaar in discussie gaan.

Partner Content