Recordtemperaturen in Zuid-Californië wakkeren natuurbranden aan

Bosbranden In de omgeving van Lake Oroville,op 3 juli 2024/ © AFP

Op verschillende plaatsen in de Amerikaanse staat Californië zijn bos- en andere natuurbranden uitgebroken als gevolg van de verzengende hitte. In de zuidelijke stad Palm Springs is met 51 graden Celsius een nieuw hitterecord gebroken.

Een grote brand woedt sinds vrijdag in het Los Padres National Forest, een bosrijk gebied ten noorden van Santa Barbara, zo schrijft de Los Angeles Times zaterdag. Door de droogte en de hitte kan het vuur zich razendsnel verspreiden, en worden andere branden aangewakkerd. In het zuiden van Californië – aan de Amerikaanse westkust – worden hitterecords gebroken. Zo werd in Palm Springs een temperatuur van 51 graden Celsius gemeten. Slachtoffers van de branden zullen op hulp van de staat kunnen rekenen, beloofde gouverneur Gavin Newsom al.

Volgens de brandweer van Californië is er een verhoogd risico op brand, zowel in het zuiden van de staat, centraal langs de kust als in het noorden. Volgens meteorologen is de hitte zeer uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Temperaturen als deze worden normaal gezien pas in augustus verwacht, “maar ook dan zouden ze zich aan de bovengrens van de vork bevinden”, zegt weerkundige Ryan Kittell. Wie voor de hitte naar het strand vlucht, moet daar rekening houden met hoge golven en een stevige stroming, luidt het.

Andere experts zeggen intussen dat er een einde lijkt te komen aan de steeds nieuwe warmterecords in de oceanen. De uitstoot van broeikasgassen heeft de wereldzeeën doen opwarmen en sinds maart vorig jaar brak de temperatuur van het oppervlaktewater elke dag opnieuw door zijn tot dan toe hoogste gemeten niveau. Die trend lijkt nu te vertragen, maar het is niet duidelijk of dat zal aanhouden.

Partner Content