Recordaantal donaties, positieve peilingen: het gaat hard voor Kamala Harris
Amerikaans vicepresident Kamala Harris, tevens de gedoodverfde Democratische kandidaat voor het presidentschap, laat er geen gras over groeien. In Wisconsin uitte ze scherpe kritiek op haar Republikeinse tegenstander Donald Trump. En de eerste peilingen zouden haar campagne een boost kunnen geven.
Het geld stroomt binnen sinds de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris de zeer waarschijnlijke presidentskandidaat van de Democratische Partij is geworden. Zowel kleine als grote donateurs hebben voor een recordaantal donaties gezorgd.
Maar een andere hulpbron is en blijft extreem schaars: tijd. Over 103 dagen is het verkiezingsdag. Het hoeft dus niet te verwonderen dat Harris al helemaal in verkiezingsmodus zit. Bij haar eerste optreden in haar nieuwe rol uitte ze meteen scherpe kritiek op haar Republikeinse rivaal Donald Trump. De rechtspopulist voert volgens Harris een achterhaalde politiek, zei ze dinsdag onder het gejuich van haar aanhangers tijdens een evenement in Milwaukee, in de staat Wisconsin.
‘Willen we leven in een land van vrijheid, compassie en de rechtsstaat, of in een land van chaos, angst en haat?’ voegde ze eraan toe. Ze kent mannen zoals Trump, zei Harris, en herhaalde daarmee uitspraken van maandag, toen ze erop wees dat ze tijdens haar periode als officier van justitie ‘met daders van allerlei slag te maken heeft gehad’. Ze zal ‘met trots haar staat van dienst tegenover de zijne plaatsen’, riep Harris de menigte in Milwaukee toe.
Een belangrijk thema in haar toespraak was het recht op abortus. Harris verweet Trump dat hij abortussen wil verbieden. ‘Wij vertrouwen erop dat vrouwen zelf beslissingen over hun eigen lichaam nemen en zich niet door de overheid laten voorschrijven wat ze moeten doen’, zei ze. Na de terugtrekking van de Amerikaanse president Joe Biden uit de race om het Witte Huis, wordt zijn plaatsvervangster Harris beschouwd als de favoriet voor de presidentiële kandidatuur van de Democratische Partij.
Kleine voorsprong
Met spanning werd afgewacht hoe de spectaculaire personeelswisseling de peilingen zou beïnvloeden. Nu de eerste cijfers binnen zijn, blijkt Harris een kleine voorsprong op Trump te hebben. In een peiling van Reuters/Ipsos die dinsdag werd gepubliceerd, ligt Harris op 44 procent. Daarmee doet ze 2 procentpunt beter dan Trump (42 procent). De landelijke peiling is een van de eerste sinds het forfait van Biden. Ze werd gehouden over de twee dagen na zijn aankondiging op zondag.
Een andere peiling, gehouden op maandag en op dinsdag gepubliceerd door PBS News/NPR/Marist, wijst op een lichte voorsprong voor Trump (46 procent) bij geregistreerde Amerikaanse kiezers, terwijl Harris op 45 procent komt. Negen procent van de respondenten gaf aan onbeslist te zijn. Wanneer rekening wordt gehouden met andere kandidaten, zogenaamde third party candidates als Robert F. Kennedy Jr., staan Harris en Trump allebei op 42 procent. Bij beide peilingen liggen de waarden binnen de foutenmarge.
Volgens de peiling van PBS News vindt 87 procent van de Amerikanen de beslissing van Biden om zich terug te trekken uit de race om het Witte Huis de juiste. 41 procent van de respondenten zegt dat het de kansen van de Democraten om de verkiezingen in november te winnen vergroot. 24 procent zegt daarentegen dat Bidens terugtrekking de kansen van de partij verkleint. Voor 34 procent maakt het geen verschil.
‘Kamala IS brat’: gen Z loopt warm voor Harris
100 miljoen dollar
Naar eigen zeggen heeft Harris inmiddels de steun van voldoende afgevaardigden om officieel tot kandidaat van de Democraten te worden benoemd op de partijconventie in Chicago in augustus. Volgens haar campagneteam heeft ze sinds de aankondiging van haar kandidatuur al meer dan 100 miljoen dollar aan donaties opgehaald.
Biden had zondag, te midden van twijfels over zijn mentale en fysieke fitheid, aangekondigd af te zien van een nieuwe kandidatuur en Harris zijn steun toegezegd. De 81-jarige president moest sinds een zwak optreden tijdens een televisiedebat met Trump enkele weken geleden steeds meer kritiek ondergaan.
In Milwaukee vond vorige week de conventie van de Republikeinen plaats, waar Trump officieel tot presidentskandidaat werd benoemd. Bij de presidentsverkiezingen van 2020 haalde Biden het in de felbegeerde swingstate, en ook bij de verkiezingen in november wordt Wisconsin als een van de sleutelstaten beschouwd.
Exit Joe, enter Kamala: kan de kandidaat van de fun de Democraten redden?
Amerikaanse verkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier