Rechter beëindigt soap in Trumpzaak in Georgia: procureur mag aanblijven, hoofdadvocaat moet gaan

Fani Willis op 1 maart 2024. © Getty
Rudi Rotthier vanuit de VS

Fani Willis, procureur in de strafzaak tegen Donald Trump en een groep medestanders in de staat Georgia, mag aanblijven. De rechter hekelde wel haar ‘ontstellend gebrekkig beoordelingsvermogen’ en eiste dat haar hoofdadvocaat opstapt.

Het was een soap, die echt ongelegen kwam voor wie hoopt op een strafzaak tegen Donald Trump die voor de verkiezingen in november kan afgewerkt worden.

Fani Willis, de procureur in de maffiazaak tegen Trump en een serie medebeklaagden rond de poging om de uitslag van de verkiezingen in Georgia te veranderen, had een liefdesaffaire met hoofdadvocaat Nathan Wade, die ze heeft aangesteld in de zaak. Of de affaire begon voor ze Wade in dienst nam, wordt betwist. Wade en Willis beweren dat het begon na zijn aanwerving, en – wat ook wordt betwist – dat de relatie intussen is afgeknapt.
Op zich is er geen probleem als advocaat en procureur een relatie hebben, maar in dit geval waren er drie elementen die wel problematisch zijn. Willis huurde Wade in hoewel hij geen ervaring heeft in dergelijke complexe zaken, ze betaalde hem véél meer dan haar andere advocaten, en hij betaalde voor reizen die ze samen maakten, wat de indruk wekte dat ze zelf profiteerde van de vergoedingen met overheidsgeld die ze hem gaf.

Dat alles begon aan het licht te komen tijdens het echtscheidingsproces van Wade, en advocaten van de beklaagden grepen het aan om de positie van Willis aan te vechten.

Rechter Scott McAfee oordeelde na lang beraad dat Willis mag aanblijven. De advocaten van de beklaagden hebben geen bewijs geleverd dat er echt iets illegaals is gebeurd. Maar de rechter gaf Willis zeker een bolwassing. Zij en Wade hebben dubieus getuigd tijdens de hoorzittingen over hun affaire, en er is gerede twijfel over hun gedrag, vindt McAfee. Willis toonde een ‘ontstellend gebrek aan beoordelingsvermogen’. Wade heeft volgens de rechter ongeloofwaardig getuigd, en kan niet langer functioneren in dit proces.

Uitstel

De advocaten van de beklaagden in het proces willen een beroepsprocedure tegen de uitspraak van de rechter inzetten om alsnog Willis te kunnen wraken. Het is aan de rechter om uit te maken of dat beroep er komt.

Het was de bedoeling van Willis dat het proces in augustus zou starten, nog drie maanden voor de verkiezingen. Of de vertraging door de privéperikelen en door een eventueel beroep, toelaat die datum aan te houden, valt te betwijfelen. De episode rond de affaire geeft in elk geval de verdediging van de beklaagden munitie om zo niet de rechtbank dan toch de publieke opinie te bespelen.
Eerder deze week werd bekend dat ook de strafzaak in New York minstens een maand uitgesteld kan worden. Deze zaak zou eind maart van start gaan…

Maar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content