Rechter annuleert zaak tegen ex-president Trump voor achterhouden geheime documenten

Donald Trump met advocaat Susan Necheles. 7 mei 2024. © AFP

Een rechter in Florida heeft maandag de federale rechtszaak tegen voormalig Amerikaans president Donald Trump voor het achterhouden van geheime documenten geannuleerd.

Rechter Aileen Cannon, die nota bene door Trump werd aangesteld, heeft geoordeeld dat speciaal aanklager Jack Smith onwettig werd aangeduid en dus geen bevoegdheid had om de zaak aan te spannen. Daarom werd de zaak nietig verklaard en naar de prullenmand verwezen. ‘Is er een statuut (…) dat de benoeming van speciaal aanklager Smith autoriseert om deze vervolging uit te voeren? Na zorgvuldige bestudering van deze cruciale kwestie is het antwoord nee, schrijft Cannon in haar uitspraak.

Er is geen enkele wettige basis die ‘de minister van Justitie een brede benoemingsbevoegdheid geeft of hem het recht geeft om een federale functionaris te benoemen met het soort vervolgingsbevoegdheid dat wordt uitgeoefend door speciaal aanklager Smith.’

Verderop in haar lijvige uitspraak – 93 pagina’s in het totaal – werpt Cannon ook nog op dat “het toenemend gemak waarmee de uitvoerende macht ‘regulerende’ speciale aanklagers benoemt in het recentere tijdperk een ad hoc patroon heeft gevolgd met weinig rechterlijk toezicht”.

Trump werd beschuldigd van het illegaal achterhouden van geheime documenten in zijn privéresort Mar-a-Lago in Florida, nadat hij in 2021 het Witte Huis had verlaten. Het gaat om documenten die hij had moeten teruggeven aan de National Archives. In het totaal stond de ex-president en huidig presidentskandidaat terecht voor 40 aanklachten in verband met zijn omgang met vertrouwelijke documenten.

Volgens de aanklacht probeerde Trump ook dozen met geheime documenten te verbergen nadat hij een dagvaarding had ontvangen om ze terug te geven. De gewezen president heeft onschuldig gepleit. CNN werpt op dat de afgelopen jaren – en ook tijdens Trumps presidentschap – andere speciale aanklagers op dezelfde manier werden aangesteld. Ook die aanstellingen werden af en toe aangevochten voor een federale rechtbank, die dan telkens oordeelde dat ze wel degelijk wettig waren.

Dat was onder meer zo voor speciaal aanklager David Weiss, die de zoon van de Amerikaanse president Hunter Biden vervolgt, en speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek deed naar mogelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

In een eerste reactie op zijn eigen socialenetwerkplatform Truth Social greep Trump de uitspraak aan om ervoor te pleiten dat alle rechtszaken tegen hem worden stopgezet.

‘Terwijl we verder gaan met het verenigen van onze natie na de afschuwelijke gebeurtenissen van zaterdag (de moordaanslag op Trump red.), zou het seponeren van de wetteloze aanklacht in Florida slechts de eerste stap moeten zijn, snel gevolgd door het seponeren van ALLE heksenjachten’, aldus Trump.

‘Het Democratische ministerie van Justitie heeft AL deze politieke aanvallen gecoördineerd. Die zijn een samenzwering tegen de politieke tegenstander van Joe Biden, IK’, vervolgt Trump. ‘Laat ons ons verenigen en het inzetten van het juridisch systeem als wapen STOPZETTEN’, besluit hij.

Momenteel lopen er nog drie strafzaken tegen de ex-president en huidig presidentskandidaat. In de rechtzaak voor het vervalsen van zakelijke documenten na het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels, werd Trump reeds veroordeeld, maar werd de strafbepaling uitgesteld na de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof over presidentiële immuniteit.

Voor de zaak omtrent Trumps pogingen om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden werd nog geen datum geprikt. Ook die zaak zal waarschijnlijk sterk beïnvloed worden door de uitspraak van het Hooggerechtshof. Tot slot is er nog een rechtzaak in Georgia voor Trumps pogingen om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Die zaak staat voor onbepaalde duur op pauze omdat rechters zich nog moeten uitspreken over een eventuele diskwalificatie van procureur Fani Willis.

In zijn post verwijst Trump ook nog naar twee burgerrechtelijke zaken: de dubbele seksueel misbruik- en smaadzaak die werd aangespannen door schrijfster E. Jean Carroll en de fraudezaak tegen de Trump Organization. Daarin werd Trump telkens veroordeeld tot het betalen van fikse geldboetes.

Partner Content