Pro-Europese miljardair Porosjenko nieuwe president van Oekraïne

De nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko staat voor een aartsmoeilijke opgav. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Oekraïne heeft ‘chocoladekoning’ Petro Porosjenko de presidentsverkiezingen gewonnen. Hem wacht de moeilijke taak om het land uit een potentiële burgeroorlog te manoeuvreren.

Volgens de exitpolls kan Porosjenko rekenen op 56 procent van de stemmen. Hij zou op die manier een tweede stemronde vermijden tegen zijn voornaamste concurrente, ex-premier Joelia Timosjenko, die afklokt op slechts 13 procent.

De Oekraïense verkiezingen werden uitgeschreven nadat president Viktor Janoekovitsj op 21 februari het land ontvluchtte. Hij werd afgezet na wekenlange rellen op – voornamelijk – het Maidanplein in de hoofdstad Kiev. De onlusten ontstonden nadat Janoekovitsj weigerde om een economisch samenwerkingsakkoord met de EU te ondertekenen.

Zware opdracht

Petro Porosjenko staat bekend als een pro-Europeaan die ook behoorlijk nauwe banden heeft met Moskou. Hem wacht echter geen makkelijke opdracht.

Sinds de afzetting van Janoekovitsj zag Oekraïne zich het Krim-schiereiland afhandig gemaakt door Rusland. In het oosten van het land, waar de bevolking grotendeels bestaat uit etnische Russen, zijn er al weken gewelddadige confrontaties aan de gang tussen het Oekraïense leger en zwaarbewapende pro-Russische milities die verscheiden steden in die regio bezet houden.

Daarbij vielen de voorbije weken tientallen doden. Vraag is zodoende of Oekraïne op de rand van een burgeroorlog balanceert of er al volop middenin zit.

Porosjenko moet niet alleen zijn land wegvoeren van de militaire afgrond. Hij heeft ook beloofd dat hij het samenwerkingsakkoord met de EU waar alles om begon zal uitgvoeren. Hij zal dat moeten doen zonder Rusland al te veel voor het hoofd te stoten. Ondertussen wil hij ook de wijdverbreide corruptie bestrijden waaraan Oekraïne ten prooi is sinds het in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

Legitimiteit ter discussie

De Russische president Vladimir Poetin gaf de laatste dagen aan dat hij de uitslag van de Oekraïense stembusgang zou respecteren. Ondertussen staan er nog steeds duizenden Russische troepen vlakbij de Oekraïense grens. Een deel daarvan zou zich de voorbije week mondjesmaat teruggetrokken hebben, zegt de Navo.

De legitimiteit van de verkiezingen is alleszins vatbaar voor discussie. De opkomst bevond zich om drie uur plaatselijke tijd op 38 procent, meldt CNN, maar in dat cijfer ontbraken de oostelijke regio’s Donetsk en Loehansk, waar het geweld van de voorbije weken geconcentreerd was. Reporters van CNN vonden daar geen enkel stembureau open.

Interimpresident Aleksandr Toertsjinov toonde zich nochtans tevreden. “De stemming was vrij, zonder kunstmatige beperkingen en administratieve druk”, zei hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content