President Biden organiseert tweedaagse online klimaattop met veertig wereldleiders
Donderdag trapt Amerikaans president Joe Biden een tweedaagse digitale klimaattop op gang. Veertig wereldleiders, onder wie Chinees president Xi Jinping en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin, zullen er ideeën uitwisselen over hoe de wereld op koers moet blijven om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.
De top geldt als een voorbereiding voor de klimaatconferentie in Glasgow later dit jaar.
Nadat Donald Trump vier jaar geleden de Verenigde Staten had teruggetrokken uit het Klimaatakkoord van Parijs, wil Biden met de top onderstrepen dat het hem menens is om het voortouw te nemen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Daarom verzamelt hij donderdag – de Dag van de Aarde en dag op dag vijf jaar na de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs – en vrijdag veertig wereldleiders virtueel rond de tafel. Naast Poetin en Xi, zullen ook onder meer Duits bondskanselier Angela Merkel, Europees Comissievoorzitter Ursula Von der Leyen en Braziliaans president Jair Bolsonaro hun opwachting maken.
Verwacht wordt dat Biden er nieuwe verscherpte maatregelen zal aankondigen, zoals een reductie met vijftig procent van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 in vergelijking met het niveau van 2005. Dat is een verdubbeling van het eerdere doel onder voormalig president Barack Obama. Ook de Britse premier Boris Johnson zou met een verscherpte doelstelling op de proppen komen. Hij zou de uitstoot tegen 2035 met 78 procent willen drukken ten opzichte van het niveau in 1990. Woensdag bereikten het Europees Parlement en de Europese Raad op hun beurt al een akkoord om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te doen dalen in vergelijking met 1990.
Daarnaast zullen ook onderwerpen als technologische innovatie, jobcreatie en hoe er voor de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen de klimaatopwarming betaald moet worden, aan bod komen.
Het is vooral uitkijken hoe landen als China en Rusland zullen reageren op de aangescherpte doelstellingen. Vorig week trok Bidens klimaatgezant John Kerry naar Peking waarna beide landen zeiden te willen verder praten over ‘concrete maatregelen’ om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken. Daarin werd afgesproken om de klimaatopwarming te beperken tot ver onder de 2 graden Celsius in vergelijking met het pre-industriële tijdperk met als uitgesproken ambitie te mikken op een maximale opwarming van 1,5 graden.
De klimaattop wordt gezien als een belangrijke voorbereidende stap voor de klimaatconferentie COP26 die in november in Glasgow van start gaat.