Polio bedreigt voor eerst in 14 jaar Syrische kinderen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een mogelijke terugkeer van polio in Syrië.
Voor het eerst in 14 jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldingen binnengekregen over polio in Syrië. De eerste laboratoriumtesten bevestigen dat het om een mogelijke uitbraak gaat. Dat zou een groot risico inhouden voor de volksgezondheid, meldt het persagentschap Reuters.
70 procent van medisch personeel op de vlucht
Tot voor kort was de WHO optimistisch over het volledig uitroeien van polio. Alleen in Pakistan, Afghanistan en Nigeria kwamen nog enkele gevallen voor. Maar onder meer als gevolg van gewapende conflicten en verzet tegen vaccinatie uit religieuze hoek, neemt het aantal gevallen opnieuw toe.
Ook in Syrië is immunisering haast onmogelijk door het hevige geweld. De vaccinatiegraad is fel gezakt, van 95 procent in 2010 tot 45 procent dit jaar. Minstens één op drie ziekenhuizen is niet langer functioneel in Syrië. Bovendien is 70 procent van het medische personeel gevlucht.
WHO: ‘ Uitbraak is onvermijdelijk’
Polio is erg besmettelijk en treft voornamelijk kinderen jonger dan vijf jaar. De ziekte kan leiden tot onomkeerbare verlamming en daarom zou elk kind ingeënt moeten worden.
Meer dan vier miljoen Syriërs die moesten vluchten bevinden zich momenteel in erbarmelijke toestanden. Ze leven in overbevolkte vluchtelingenkampen met slechte sanitaire voorzieningen. ‘Hierdoor is een uitbraak onvermijdelijk’, zegt WHO-verantwoordelijke voor de regio Jaouad Mahjour aan de Britse omroep BBC.
Volgens de WHO is in Syrië ook het aantal gevallen van mazelen, tyfus en hepatitis A opmerkelijk toegenomen. (AVE)
Syrië
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier