Poetins zonen Ivan en Vladimir junior: twee pony’s, geen vrienden en luchtafweersystemen buiten de deur

Vladimir Poetin naast Alina Kabaeva in Moskou in 2004. © Reuters

IN ‘T KORT

– Vladimir Poetin heeft twee zonen genaamd Ivan (9) en Vladimir junior (5)

– Het onderzoeksportaal Dossier heeft informatie over het privéleven van Poetin gepubliceerd

– De kinderen wonen op het landgoed van Poetin in Valdai

– Ze leven geïsoleerd en hebben alleen contact met volwassen personeel

– Poetin reageert agressief op onthullingen over zijn privéleven

Ze leven naar verluidt in volledige afzondering en spelen bijna uitsluitend met volwassenen: voor het eerst zijn er details naar buiten gekomen over de vermeende zonen van Vladimir Poetin. Het onderzoeksportaal Dossier heeft een rapport over de kinderen geschreven.

Er is weinig bekend over het privéleven van Vladimir Poetin. De Russische president probeert alle details over zijn familie geheim te houden. Hij presenteert zichzelf als een eenzame leider wiens volledige aandacht en genegenheid uitgaat naar het Russische volk. Eén publiek geheim is echter dat Poetin een relatie heeft met de ritmische gymnaste Alina Kabaeva. Hij zou twee zonen met haar hebben. Het Russische onderzoeksportaal Dossier heeft nu een inkijkje in hun privéleven gepubliceerd.

De kinderen zijn de negenjarige Ivan en de vijfjarige Vladimir junior. Ivan werd in 2015 geboren in Lugano, Zwitserland, en Vladimir junior in Moskou in 2019. Beiden wonen meestal op het landgoed van Poetin in Valdai, ongeveer 440 kilometer ten noorden van Moskou.

Het onderzoeksplatform Dossier wordt gefinancierd door de Kremlin-criticus Michail Chodorkovski. Het publiceert geregeld onderzoeken naar het machtsapparaat van Poetin. Chodorkovski is een voormalige oligarch en woont in Londen. Het Kremlin heeft geen commentaar gegeven op de publicatie over de zonen van Poetin.

Lego en dierentuin

Volgens het rapport ligt het landgoed van Poetin in een bosrijke omgeving op een schiereiland in het Waldameer. Het wordt bewaakt door agenten van de presidentiële veiligheidsdienst FSO. Twee luchtverdedigingssystemen moeten het gebied afschermen. Een van het type Pantsir-S1 werd blijkbaar direct na de Russische invasie van Oekraïne geïnstalleerd.

Elk kind moet zijn eigen beker hebben en nooit uit een andere beker drinken.

De site is bereikbaar via een weg, een speciaal aangelegd spoor dat afgesloten is voor andere treinen en in totaal vier helipads, aldus het rapport. Satellietbeelden tonen verschillende basketbal- en tennisvelden, aanlegplaatsen voor boten, woongebouwen, magazijnen en een kerk. Het onderzoeksportaal maakt ook melding van zwembaden, ijshockeyvelden en fitnessstudio’s.

De kinderen, die Poetin nooit publiekelijk heeft erkend, leven daar naar verluidt geïsoleerd. Volgens Dossier spelen ze meestal alleen met het personeel van volwassenen die voor hen zorgen. Dit zijn onder andere kindermeisjes, privékoks, leraren en FSO-beveiligers. Naast een uitgebreide Lego-verzameling hebben ze twee pony’s, konijnen, een sint-bernard en iPads tot hun beschikking. Ze zouden hun ouders alleen ’s avonds zien.

Gepantserde trein

De bron voor het rapport in Dossier is een van de werknemers. Om de identiteit van de bron te beschermen, blijft ze anoniem. Er wordt echter gezegd dat ze regelmatig contact heeft met de kinderen. Hun dagelijkse routine wordt als volgt beschreven: Nadat ze samen met hun ouders hebben ontbeten, krijgen ze thuisonderwijs. Ze leren Engels en Duits. Na de lunch gaan ze sporten. Dit doet denken aan hun vader: hij spreekt ook Duits en doet aan sport. Nog een ander detail doet denken aan Poetin: elk kind moet zijn eigen beker hebben en nooit uit een andere beker drinken.

Als andere kinderen of vriendjes op bezoek komen, moeten ze twee weken in quarantaine, zeggen ze. Sinds de pandemie van het coronavirus wordt Poetin beschouwd als paranoïde over besmettelijke ziekten. Werknemers mogen ook het terrein niet verlaten.

Er is niet veel meer bekend over de jongens dan hun namen. Hun exacte geboortedata zijn geheim. Ze komen niet voor in openbare databases. Als ze reizen gebruiken ze speciale paspoorten, vergelijkbaar met Russische agenten of mensen in het getuigenbeschermingsprogramma, aldus het rapport. Het portaal beweert foto’s van de kinderen te hebben, maar publiceert die niet om de minderjarigen te beschermen.

Ivan en Vladimir junior zijn echter blijkbaar niet beperkt in hun mobiliteit. In de winter zouden ze gaan skiën in Krasnaya Polyana, niet ver van Sochi. Volgens het rapport brengen de kinderen hun zomervakantie door op jachten in de Finse Golf of de Zwarte Zee. Ze reizen daarheen per gepantserde trein of privéjet.

Naast de twee jongens heeft Poetin twee dochters uit zijn huwelijk met Ljoedmila Poetina: de arts Mariya Vorontsova (geboren in 1985) en Katerina Tikhonova (geboren in 1986), die werkt aan de Lomonosov Universiteit in Moskou. Hij zou ook een derde dochter hebben, die in 2003 werd geboren.

Poetin reageert meestal agressief op onthullingen over zijn privéleven. Toen een Moskouse krant in 2008 voor het eerst berichtte over zijn relatie met turnster Kabaeva, werd de krant kort daarna gesloten.

Tot slot meldt Dossier dat de familie Poetin waarschijnlijk weer op zoek is naar een kindermeisje. Er is een advertentie geplaatst via een Brits bureau, waarin de naam van de opdrachtgever niet voorkomt. Er staat echter in dat de familie in kwestie geïsoleerd woont. En voordat je aan het werk gaat, moet je veertien dagen in quarantaine.

‘Kremlin 4 Kamala’: waarom Vladimir Poetin zijn steun uitspreekt voor Kamala Harris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content