Paus roept opnieuw op tot bevrijding gijzelaars en staakt-het-vuren in Gaza

© Belga

Paus Franciscus heeft zondag tijdens zijn zegen voor Rome en de wereld (urbi et orbi) opnieuw opgeroepen tot de bevrijding van de Israëlische gijzelaars en een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas.

Het hoofd van de katholieke Kerk vroeg ook opnieuw om de toegang tot humanitaire hulp in de Gazastrook te verzekeren. VN-organisaties hebben al gewaarschuwd voor een mogelijke hongersnood in de regio, die veel minder hulpgoederen ontvangt dan voor de oorlog met Hamas. 

Er zouden zondag in Caïro nieuwe onderhandelingen starten over een bestand in Gaza.

Met betrekking tot de oorlog in Oekraïne riep de paus op tot een ‘algemene gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne’.

Tienduizenden katholieken woonden de traditionele zegen op het Sint-Pietersplein bij.  De paaszegen wordt dit jaar overschaduwd door de broze gezondheidstoestand van de 87-jarige paus. Hij kampt de laatste jaren met gezondheidsproblemen, maar heeft momenteel naar eigen zeggen geen goede reden om aan opstappen te denken.

De paus sloeg de traditionele kruisweg op Goede Vrijdag over om ‘zijn krachten te sparen’, zo werd op het laatste moment bekendgemaakt. Hij was zaterdag wel bij de paaswake in de Sint-Pietersbasiliek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content