Paus Franciscus spreekt zich uit voor geregistreerd partnerschap homokoppels

Paus Franciscus spreekt zich uit voor geregistreerd partnerschap homokoppels © belga

Paus Franciscus heeft voor het eerst als hoofd van de katholieke kerk zijn steun betuigd aan een samenlevingscontract voor homoseksuele koppels. Dat gebeurde tijdens een interview voor de documentaire ‘Francesco’, die woensdag in première ging op het filmfestival van Rome.

‘Homoseksuelen hebben het recht om in een gezin te leven. Ze zijn ook kinderen van God’, zei paus Franciscus.

Als aartsbisschop van Buenos Aires toonde Franciscus zich al voorstander van een soort burgerlijk samenlevingscontract voor homokoppels als alternatief voor het homohuwelijk. Als paus nog nooit. ‘Niemand zou uit een familie gezet mogen worden of een ongelukkig leven mogen leiden,’ zei de paus nog in de documentaire ‘Francesco’ van regisseur Jevgeni Afinejevski. ‘We moeten geregistreerd partnerschap invoeren. Zo zijn hun rechten beschermd.’

Geregistreerd partnerschap is een wettelijke erkenning van een relatie tussen personen. Soms voeren landen die het huwelijk niet openstellen voor homo’s, dit type samenlevingscontract in. Italië introduceerde in 2016 als laatste land van de Europese Unie het geregistreerd partnerschap voor mensen van hetzelfde geslacht. Het homohuwelijk is er immers niet gelegaliseerd.

Partner Content