Partij van Poetin claimt overwinning bij regionale verkiezingen

Het Rusland van Poetin heeft manschappen genoeg, maar kampt met een dreigend wapentekort © Reuters

De partij ‘Verenigd Rusland’ van president Vladimir Poetin heeft de overwinning opgeëist bij de regionale verkiezingen in het land die afgelopen weekend plaatsvonden in 83 regio’s in het land. Tijdens een persconferentie heeft de interim-secretaris van het algemeen comité van de partij, Vladimir Jakoesjev, gezegd dat de kandidaten van de partij alle 25 mandaten voor regionale leiders die op het spel stonden, hebben binnengehaald.

Onder die 25 mandaten ging het onder meer om de verkiezing van de gouverneurs van de oblasten Koersk en Sint-Petersburg, en van de leider van het geannexeerde schiereiland de Krim. In 21 regio’s ging het om een directe verkiezing, terwijl in vier andere gebieden – Ingoesjetië, Kabardië-Balkarië, het Chanto-Mansisch autonoom district Joegra en de Krim – de lokale parlementen de leider kozen, zo bericht het Russische staatspersagentschap Tass.

Volgens Jakoesjev wonnen kandidaten van Verenigd Rusland ook drie vervroegde verkiezingen voor een zitje in de Staatsdoema, het lagerhuis. “‘erenigd Rusland heeft heel algemeen gewonnen. De partij had meer dan 36.000 kandidaten voor 35.000 mandaten en heeft de absolute meerderheid daarvan binnengehaald’, aldus Jakoesjev aan het Russische persagentschap Ria novosti.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne, in februari 2022, onderdrukken de Russische autoriteiten de laatste dissidente stemmen in het land. De meeste oppositiefiguren zitten in de cel, in het buitenland of zijn dood. Talrijke ngo’s en onafhankelijke media hekelen verkiezingen zonder echte oppositie met systematische fraude. Bij de verkiezingen – die plaatsvonden van 6 tot 8 september – ging het ook om de parlementen in 13 regio’s. Ook waren er een twintigtal gemeenteraadsverkiezingen.

Partner Content