#PanamaPapers: IJslandse premier denkt er niet aan ontslag te nemen
De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson beweert dat er niets mis is met het offshorebedrijf van zijn vrouw. Daarom weigert hij ontslag te nemen.
De IJslandse regeringsleider zou mede-eigenaar geweest zijn van een schermbedrijf in een belastingparadijs. De onthullingen van de Panama Papers kunnen de politicus ten val brengen. De oppositie wil consequenties, maar premier Sigmundur David Gunnlaugsson weigert op te stappen.
“Ik was niet van plan om wegens deze zaak op te stappen en zal ook niet opstappen omwille van deze zaak”, verklaarde de regeringsleider op de zender Stöd 2. De linkse oppositie eist dat hij ontslag neemt na de onthulling van de documenten uit Panama waarin hij en zijn vrouw in opspraak komen.
Online-petitie
De politicus zou in de herfst van 2007 samen met zijn latere vrouw aandeelhouder zijn geworden van het schermbedrijf Wintris Inc. op de Britse Maagdeneilanden. Miljoenen dollars zouden daar naartoe gevloeid zijn, die de partner van Gunnlaugsson van haar vader had geërfd. Toen hij lid van het IJslands parlement werd in 2009, had Gunnlaugsson geen gewag gemaakt van de aandelen. Op het eind van hetzelfde jaar zou hij 50 procent aandelen van het bedrijf voor een dollar aan zijn nieuwe vrouw verkocht hebben. Toen hij daarover werd aangesproken, verliet de liberale politicus een zondagavond op de IJslandse televisie uitgezonden interview, dat op 11 maart al werd opgenomen. Maandag verontschuldigde hij zich op tv voor zijn “verschrikkelijk” gedrag. “Natuurlijk wilde ik niet dat mijn vrouw wat met deze buitenlandse firma te maken had”.
De vroegere IJslandse regeringsleidster Johanna Sigurdardottir verklaarde dat Gunnlaugsson het zijn bevolking verplicht is om af te treden. Een online-petitie voor het ontslag van de premier in het land met 320.000 inwoners verzamelde al 24.000 handtekeningen. Voor maandagavond hebben al meer dan 8.500 IJslanders via Facebook afgesproken om te demonstreren tegen Gunnlaugsson.
Financiële crisis
De globale financiële crisis had het kleine land in 2008 hard getroffen. De grootste drie banken gingen bankroet. Gunnlaugsson was de sociaaldemocrate Sigurdardottir in 2013 opgevolgd aan het hoofd van een centrumrechtse regering en had akkoorden bereikt tussen de ingestorte banken en hun schuldeisers. Naar verluidt staat Wintris zelf op de lijst van schuldeisers van de banken.
Justitie is nog geen onderzoek begonnen tegen Gunnlaugsson. Maandag zal eerst een parlementaire commissie zich over de zaak buigen. (Belga/AVE)
Panama Papers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier