Pakistaans ex-premier Imran Khan wil rector worden van Universiteit van Oxford

Voormalig premier Imran Khan © Getty

De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan heeft zich kandidaat gesteld voor het rectorschap van de Universiteit van Oxford. Dat meldt zijn partij, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), maandag. Khan zit al twaalf maanden in de gevangenis.

Een woordvoerder van Khan zegt dat de voormalige premier van Pakistan zijn kandidatuur voor de functie heeft ingediend. De huidige rector van de Universiteit van Oxford, Chris Patten – een Conservatieve oud-minister – treedt namelijk af. Patten was ook de laatste gouverneur van Brits Hongkong.

Khan was van 2018 tot 2022 premier en is nog altijd zeer populair in Pakistan. Hij zit sinds augustus 2023 in de gevangenis wegens corruptie en aanzetten tot geweld. Volgens Khan zelf zijn de aanklachten politiek gemotiveerd. Hij werd in 2022 afgezet door een motie van wantrouwen, nadat hij uit de gratie was gevallen bij het Pakistaanse leger.

Het rectorschap van de Universiteit van Oxford is hoofdzakelijk een eretitel. De functie wordt voor tien jaar bekleed. De lijst met kandidaten wordt begin oktober bekendgemaakt, later die maand wordt de nieuwe rector gekozen.

Op papier lijkt Khan alvast geschikt voor de rol: hij was eerder acht jaar rector van de Universiteit van Bradford en studeerde in de jaren 70 politiek, filosofie en economie aan het Keble College in Oxford.

Voor zijn politieke carrière was Khan een bekende cricketspeler en trok hij de aandacht van de Britse tabloids door zijn glamoureuze levensstijl. Hij was drie keer getrouwd, waaronder met Jemima Goldsmith, de dochter van de Frans-Britse miljardair James Goldsmith.

Partner Content