Israël plant ‘week durende’ razzia in de Gazastrook

Het Israëlische treft voorbereidingen voor ‘een week durende’ razzia in de Gazastrook, waar het zijn aanvallen tegen de gewapende organisatie Islamitische Jihad opvoert. De Europese Unie roept intussen op tot maximale terughoudendheid om verdere escalatie te voorkomen.

Israël voerde vrijdag een aanval uit op de Gazastrook. Daarbij vielen tien doden en raakten 79 mensen gewond, volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Israël zei dat de aanval gericht was op de groepering Islamitische Jihad, die door het Westen als terreurorganisatie wordt beschouwd. Vier van de negen doden waren lid van die groep. Als reactie vuurde de militie 160 raketten af richting Israël. De meeste raketten werden onderschept, een aantal mensen raakte gewond.

Het gaat om de ergste confrontatie tussen Israëliërs en Palestijnen sinds de elfdaagse oorlog van mei 2021, waarbij 260 Palestijnen en 14 Israëliërs om het leven kwamen.

Zaterdagochtend werden negentien leden van Islamitische Jihad opgepakt in de Westelijke Jordaanoever. Israël is volgens premier Yair Lapid niet geïnteresseerd in een groot conflict met Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook, ‘maar deinst daar ook niet voor terug’.

Oxfam maakt zich zorgen, elektriciteitscentrale ligt plat

Solidariteitsorganisatie Oxfam maakt zich zorgen ‘over het grootschalige leed dat de burgers van Gaza mogelijk te wachten staat nu Israël een militaire operatie lanceert in de dichtbevolkte Gazastrook’. ‘Israël sloot de afgelopen vier dagen grensovergangen voor mensen en essentiële goederen die Gaza moesten verlaten of binnenkomen. Dit had onder meer een impact op patiënten die dringend medische zorg nodig hebben, humanitaire hulp en brandstof die nodig is om schoon water, koelkasten en elektriciteit in ziekenhuizen en huizen draaiende te houden’, aldus Dina Jibril, waarnemend landendirecteur van Oxfam in bezet Palestijns gebied.

De ngo roept de internationale gemeenschap op om niet langs de zijlijn te blijven staan en in actie te komen om de Israëlische autoriteiten onder druk te zetten om de militaire operatie in Gaza onmiddellijk te beëindigen.

Zaterdag maakte een woordvoerder nog bekend dat de enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook werd stilgelegd door een gebrek aan brandstof. De site werkt normaal gezien op diesel uit Israël, maar het land sloot deze week de grensovergangen.

Egypte

Egypte heeft naar eigen zeggen een poging ondernomen om te bemiddelen in het conflict en ‘de rust te laten terugkeren’, maar dat wordt ontkend door een woordvoerder van het Israëlische leger.

Egypte is van oudsher een belangrijke bemiddelaar tussen Israël en de gewapende groeperingen in Gaza. Afgelopen mei bemiddelde het land bij het staakt-het-vuren dat een einde maakte aan een conflict dat 11 dagen had geduurd.

Europa roept op tot maximale terughoudendheid

De Europese Unie meldt op haar beurt dat ze het geweld in de Gazastrook met ‘grote bezorgdheid’ volgt en roept alle partijen op tot ‘maximale terughoudendheid’ om verdere escalatie te voorkomen.

‘Israël heeft het recht om zijn burgerbevolking te beschermen, maar alles moet in het werk gesteld worden om een groter conflict te voorkomen. Dat zou in de eerste plaats burgers aan beide zijden treffen en tot nog meer slachtoffers en leed kunnen leiden’, aldus een woordvoerder van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid.

Hij benadrukt daarbij dat het geweld al heeft geleid tot ‘een aantal doden, onder wie burgers en een vijfjarig Palestijns meisje, en meer dan 80 gewonden’. ‘Deze recente gebeurtenissen onderstrepen eens te meer de noodzaak om de politieke horizon te herstellen en te zorgen voor een duurzame situatie in Gaza’, klinkt het.

Partner Content