Overzicht: negende dader, onrust in Hannover, nieuwe Russische aanvallen, De Wever over de terugkeer van Syriërstrijders

In Hannover werd gezocht naar mensen die nepbompakketten hadden geplaatst. © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

In Frankrijk meldt het persagentschap AFP dat een video is opgedoken waaruit blijkt dat er een negende dader bij de aanslagen in Parijs betrokken was. In Hannover wordt gezocht naar verdachten nadat minstens één nepbom werd gevonden. En in eigen land maakte Bart De Wever duidelijk dat wat hem betreft, Syriëstrijders die IS nu nog ondersteunen, “beter tot de laatste man weggevaagd worden”.

In Frankrijk gaan de politiediensten er nu van uit dat de aanslagen gepleegd werden door 9 daders, 3 per team. Het was eerder bekend dat er drie kamikazes naar het Stade de France getrokken waren, en dat er drie schutters een bloedbad hadden aangericht in concertzaal Bataclan, maar uit beelden van veiligheidscamera’s blijkt volgens AFP dat ook het team dat met automatische geweren vanuit een zwarte Seat restaurants en bars beschoot, uit drie personen bestonden. Behalve de broers Abdeslam, was er, blijkt uit die beelden, een derde persoon in de auto aanwezig.

Of die persoon intussen gearresteerd is, of nog voortvluchtig, zoals Salah Abdeslam, is niet duidelijk.

Bomalarm in Hannover

In de Duitse stad Hannover, waar kort voor het begin de vriendschappelijke voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland werd afgelast, is intussen intensief gezocht naar “verdachten”. Heel veel nadere uitleg komt er niet.

De wedstrijd was afgelast nadat een “geloofwaardige tip” was binnengelopen over een aanslag met explosieven. De wedstrijd zou bijgewoond worden door Bondskanselier Angela Merkel. In of om het stadion werden geen explosieven gevonden, liet een politiewoordvoerder weten, maar er werden wel meerdere verdachte pakketten ontdekt. In een trein in het station van Hannover werd een “geloofwaardige nepbom” gevonden, met draden, e printplaat en een mobieltje, een devies dat blijkbaar zelfs de bomhond alarmeerde. Nader onderzoek wees uit dat er geen explosieve lading in het devies zat. De man die het in de trein achterliet, en die door een andere passagier werd nageroepen dat hij het pakje vergat (en die dit negeerde), wordt gezocht.

Elders werd voor de vriendschappelijke wedstrijd Engeland-Frankrijk (eindigde op 2-0) massaal de Marseillaise gezongen. En in Turkije werd voor de wedstrijd tegen Griekenland de minuut stilte door boegeroep en “Allahu abkar’s” doorbroken.

(Niet) terugkerende Syriëstrijders

In eigen land waren er speciale tv-uitzendingen op zowel VRT als VTM.

Op VRT verklaarden de burgemeester van Antwerpen en Mechelen, Bart De Wever (N-VA) en Bart Somers (Open VLD) dat wat hun betreft, dat Syriëstrijders die nu nog bij volle bewustzijn vertrekken, niet meer naar dit land moeten kunnen terugkeren.

De Wever: “‘Voor mensen die in een vroeg stadium naar daar zijn gegaan, vanuit een zekere naïviteit, daarvan moet je vooral de anonimiteit beschermen en hen proberen te re-integreren in de samenleving. Maar mensen die nu nog volhouden en IS steunen, worden beter tot de laatste man weggevaagd, ik ga daar geen doekjes rond winden. Uiteraard wil je die nooit nog terugzien. Als ze terugkomen, is het om in de gevangenis te zitten.”

Russische raketaanval als ‘vergelding’

Rusland, tot slot, heeft bekendgemaakt dat uit onderzoek is gebleken dat het Russisch toestel dat in de Sinaï is neergestort door een bom werd neergehaald. Het zou om 1 kilogram explosieven gaan. Er is volgens de onderzoekers voorlopig geen bewijs om de bom aan een organisatie te linken. IS eiste de aanslag op het toestel op.

Volgens CNN looft Rusland vijftig miljoen dollar uit voor wie inlichtingen geeft over de bom en de verantwoordelijken.

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het Russisch leger een aanval met kruisraketten uitgevoerd op Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS. De plannen voor die aanval werden vooraf met de Amerikanen gedeeld. De Russische minister van Defensie noemde het een aanval als vergelding. Dat werd geïnterpreteerd als: vergelding voor de bom op het vliegtuig, hoewel die nog niet officieel met IS is gelinkt.

Partner Content