Opnieuw massaal protest tegen president Maduro in Venezuela

Oppositieleider Maria Corina Machado (midden) nam deel aan de manifestatie. © Reuters

In Venezuela en in verschillende andere landen zijn zaterdag opnieuw duizenden mensen op straat gekomen tegen Nicolás Maduro, die ervan beschuldigd wordt via verkiezingsfraude een tweede termijn te hebben afgedwongen. In de Venezolaanse hoofdstad Caracas was oppositieleider Maria Corina Machado, die zich vooral schuilhoudt sinds de ‘gestolen’ presidentsverkiezing op 28 juli, zelf aanwezig op het protest.

Machado, die niet mocht deelnemen aan de presidentsverkiezingen, arriveerde zaterdag op een campagnewagen, omringd door auto’s en motorrijders. Behalve met vlaggen wapperden veel aanwezigen met uitgeprinte verkiezingsresultaten van hun stembureaus. ‘We zullen nooit van de straten verdwijnen’, zei ze aan de menigte. ‘Op een intelligente manier, voorzichtig, met veerkracht, met durf en vreedzaam, want alleen geweld past bij hen… Vreedzaam protest is ons recht.’

Door zelf aanwezig te zijn in de hoofdstad riskeerde ze te worden gearresteerd. ‘Nooit waren we zo sterk als nu. Nooit was het regime zo zwak. We moeten nu op onze kracht vertrouwen’, zei ze eerder in een videoboodschap. In de aanloop naar deze demonstratie riep Machado ook op ‘vastberaden en verenigd’ te blijven ondanks de bedreigingen. ‘Ze proberen ons bang te maken, te verdelen, te verlammen en te demoraliseren. Maar dat zal niet lukken omdat ze volkomen verankerd zijn in leugens en geweld’, schreef ze op X.

Machado had Venezolanen wereldwijd opgeroepen om zaterdag op straat te komen. Dat gebeurde onder meer in Australië, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en België. In Brussel kwamen op Albertinaplein zowat 250 Venezolanen samen.

Machado zelf ging ervan uit dat mensen in meer dan driehonderd steden in Venezuela en ver daarbuiten deelnamen aan de anti-Maduro-betoging.

Hoewel de Venezolaanse kiesraad Maduro als winnaar aanwees met 52 procent van de stemmen, kreeg volgens betrouwbaardere gegevens oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia steun van ruim twee derde van de Venezolaanse kiesgerechtigden. Ook hij leeft ondergedoken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content