Opnieuw honderden vluchtelingen te voet vertrokken vanuit Hongarije
De Hongaarse bussen die vannacht vluchtelingen langs de snelweg oppikten en naar de Oostenrijkse grens brachten, zullen niet langer rijden. Volgens Hongarije is de noodtoestand afgelopen, toch zijn er alweer zo’n 500 vluchtelingen te voet onderweg naar de grens.
De Hongaarse bussen die vrijdagnacht en zaterdagvoormiddag vluchtelingen naar de Oostenrijkse grens reden, worden niet meer ingezet. Volgens Hongarije is de noodtoestand inmiddels voorbij. Toch zijn er vandaag alweer zo’n 500 mensen te voet onderweg richting de Oostenrijkse grens.
De duizenden vluchtelingen die Oostenrijk al wel gehaald hebben gaan vandaag in grote getalen richting Duitsland. De Oosterburen verwachten vandaag ongeveer 7.000 vluchtelingen. Die komen per trein aan in München en Frankfurt. Het gaat om gewone treinen, die deels omgeleid worden via het Weense Westbahnhof.
Hongarije houdt EU en “agressieve vluchtelingen” verantwoordelijk
Het zijn de steeds agressiever wordende vluchtelingen en de onverantwoorde uitspraken van sommige Europese politici die in Hongarije een noodsituatie hebben doen ontstaan. Dat zegt Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken. Szijjártó leverde zijn commentaar nadat de Hongaarse autoriteiten vrijdagavond hadden beslist om duizenden vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen. “Dit is het gevolg van een falend Europees migratiebeleid en van de onverantwoorde uitspraken van sommige Europese politici.”
Hongarije blijft erbij dat het de Dublin- en andere Europese regels toepast, die onder meer zeggen dat wie asiel wil aanvragen, dit moet doen in het land waar hij de Schengenzone binnenkomt. De meeste vluchtelingen willen hun asielaanvraag echter niet in Hongarije indienen, maar verder westwaarts trekken, in eerste plaats richting Duitsland.
De hele situatie bewijst volgens de minister het belang van de verdediging van de buitengrenzen van de Schengenzone, precies de reden waarom Hongarije prikkeldraad plaatste langs de volledige grens met Servië. “Het verdedigen van de grens is de eerste prioriteit. Wij mogen niet bekritiseerd worden omdat we de regels volgen”, aldus Szijjártó.
(Belga/RR/WK)
Vluchtelingencrisis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier