Ook Argentinië en Uruguay erkennen Venezolaanse oppositiekandidaat als winnaar verkiezingen

Anti-Maduro-protest in Caracas. © Reuters

De Argentijnse regering heeft vrijdag oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez erkend als de verkozen president van Venezuela. Dat meldde de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Diana Mondino, op het sociale netwerk X. Uruguay volgde even later het Argentijnse voorbeeld.

‘We kunnen allemaal zonder enige twijfel bevestigen dat de legitieme winnaar en de verkozen president Edmundo Gonzalez is’, schrijft de Argentijnse minister minister Mondino. Ze verwijst daarvoor naar een website met stemresultaten van de oppositie. Op basis van 82 procent van de stembiljetten die de oppositie kon inkijken, blijkt dat Gonzalez 67 procent van de stemmen haalde, terwijl president Nicolas Maduro slechts 30 procent kreeg.

Even later heeft ook Uruguay Gonzalez erkend als de echte winnaar van de verkiezingen. Ook de Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Omar Paganini, verwijst op X naar het ‘overweldigende bewijs’ voor de overwinning van de oppositie. Hij voegt er nog aan toe te hopen dat ‘de wil van het Venezolaanse volk zal worden gerespecteerd’.

Donderdag hadden ook de VS, bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, Gonzalez erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen.

De Venezolaanse kiescommissie weigert echter de betwiste stembiljetten vrij te geven en stelt dat Maduro won met 51,2 procent van de stemmen.

Op dinsdag was Peru het eerste land dat Gonzalez erkende als de ‘legitiem’ verkozen Venezolaanse president. Het regime van Maduro reageerde door alle diplomatieke banden met Peru te verbreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content