Netanyahu kondigt uitstel van omstreden justitiehervorming aan
Na weken van massaprotesten in Israël heeft regeringsleider Benjamin Netanyahu maandag een tijdelijke stop aangekondigd op de omstreden justitiehervormingen.
‘Ik heb besloten om een tweede en derde lezing van deze sessie op te schorten’, vertelde Netanyahu in Jeruzalem. Het wetsvoorstel zal dus ten vroegste eind april in het parlement in stemming worden gebracht. ‘We bevinden ons in het midden van een crisis die onze essentiële eenheid bedreigt’, ging hij verder.
Netanyahu waarschuwde ook voor een burgeroorlog die niet mag doorbreken. ‘Iedereen moet zich verantwoordelijk gedragen.’ ‘Ik geef een echte kans aan een echte dialoog als teken van mijn bereidheid om verdeeldheid onder het volk te vermijden’, aldus nog Netanyahu.
Bedoeling van de pauze is om tot een groot akkoord over de wetgeving te komen in de volgende sessie. Snel na de toespraak van de Israëlische premier kondigde de Histadrut, de grote Israëlische vakbondscentrale, het einde van de algemene staking aan. Benny Gantz, een van de belangrijkste oppositiefiguren, verwelkomde de beslissing van Netanyahu.
Yair Lapid, hoofd van de Israëlische oppositie, zei maandagavond bereid te zijn tot een echte dialoog, maar onder enkele voorwaarden. ‘Als de wetgeving echt en volledig stopt, zijn we bereid een echte dialoog aan te knopen’, aldus Lapid. ‘We hebben slechte ervaringen gehad in het verleden en we willen dus eerst ons ervan verzekeren dat er geen misleiding of bluf is.’
Eerder op maandag zei minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir dat hij en de premier overeen waren gekomen om de hervormingen uit te stellen.
In Israël zijn er al maanden protesten tegen de plannen om justitie te hervormen. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters.
Critici vinden dat de plannen een beperking inhouden van de gerechtelijke macht ten voordele van de politieke macht, waardoor het evenwicht der machten, en het democratisch karakter van de staat, verloren gaat