Onbekende kandidaat neemt voorsprong op Trump-Clinton in Utah

Evan McMullin, presidentskandidaat © REUTERS
Rudi Rotthier vanuit de VS

Volgens een peiling van The Salt Lake Tribune staat Evan McMullin op het punt om de presidentsverkiezingen te winnen in de Amerikaanse staat Utah. Evan McWie? Sommigen zien voor hem zelfs een piepklein paadje naar het presidentschap.

Evan McMullin, die in Provo, Utah, geboren werd, en die als onafhankelijke conservatief campagne voert, klimt met rasse schreden in de peilingen. Hij heeft volgens de recentste poll 31 procent van de kiezers in de staat Utah achter zich, tegen 27 procent voor Donald Trump en 24 procent voor Hillary Clinton. Hij doet het vooral goed bij jongere kiezers (tot 34 jaar).

Enkele weken geleden – voor de video van Trump bekend werd waarin hij aangaf dat hij zich bij vrouwen “alles” kon veroorloven – stond hij rond 20 procent. En nog een maand eerder stond hij nergens, want pas in augustus besloot hij aan de verkiezingen deel te nemen. Hij werd voor een deel de kandidaat van de Nooit-Trump-Republikeinen, maar moest omdat zijn partij al een genomineerde had als onafhankelijke kandideren.

Geld was geen problemen. Nooit-Trump-miljardairs voorzien hem van centen. McMullins laattijdige intrede leidde echter tot problemen met registratie. Hij zal op 8 november wellicht slechts in 11 staten op de kiesbrief staan, al kan men hem volgens zijn website op 23 andere staten “inschrijven” op de kiesbrief.

Afschuw voor Trump

Hoe komt iemand die zelfs in Utah een nobele onbekende is, aan de leiding in de peilingen? De grote twee worden allebei door een meerderheid van de Amerikanen als dubieus beschouwd. Dat maakt het al iets makkelijker.

Het is niet dat de kandidaat natuurlijke politieke talenten etaleert. Het betert er langzaam een beetje op, maar in augustus leek hij een houten klaas die onder dwang op een podium werd gesleurd. Het is ook niet dat hij een bevlogen programma heeft. Hij is voor vrijhandelsverdragen, voor lage belastingen, tegen het holebihuwelijk (maar zonder dat hij iets zal ondernemen om de wet terug te draaien) en voor een no-fly zone in Syrië.

Utah, met een grote mormoonse bevolking, was in het verleden bijna gegarandeerd Republikeins. Fatsoen is er van belang, en Trump is veel maar niet de kampioen van fatsoenlijke omgangsnormen. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen werd de zakenman in de staat een verre derde, na Ted Cruz en John Kasich.

De meeste Republikeinse verkozenen in Utah hebben zich afgekeerd van Trump. Sommigen gaan een stap verder en steunen McMullin.

En er valt een groeiend enthousiasme te noteren voor de 40-jarige onbekende.

“Ik zou me zo schamen mocht Trump in Utah winnen”, aldus een moeder van vier die nu haar vrienden over McMullin aanspreekt, en die aan supermarkt Smith’s in Provo pamfletten uitdeelt. “Een president moet toch een minimum aan fatsoen hebben. Evan is zoveel geschikter dan Trump of Hillary”.

‘Overslaan naar buurstaten’

McMullin was in ieder geval blij met de peiling. “Wij geloven dat het momentum zal overslaan naar de buurstaten zowel voor verkiezingen als erna”, verklaarde hij aan The Salt Lake Tribune. “We bouwen aan een nieuwe conservatieve beweging, en we geloven dat die hier begint”.

McMullin is zelf mormoons. Hij ging na zijn middelbaar op bekeringsbezoek naar Brazilië. Sindsdien heeft hij onder meer 10 jaar voor de CIA gewerkt, een tijdje voor Goldman Sachs gewerkt om te eindigen in het Huis van Afgevaardigden, waar hij de Republikeinen advies gaf over beleid.

Zijn running mate is een Mindy Finn, een computerondernemer uit Arizona.

Een overwinning in Utah zou al onverhoopt zijn, maar volgens de statistiekensite Fivethirtyeight.com (genoemd naar het aantal kiespersonen tijdens presidentsverkiezingen) heeft McMullin een reële zij het minieme kans om president te worden. Hij moet er dan wel voor zorgen dat Clinton noch Trump de meerderheid aan kiespersonen binnenhalen (270 van de 538 geeft de meerderheid). Als hij de 6 kiespersonen van Utah afsnoept, en liefst nog kiespersonen in andere staten, komen Hillary of Trump misschien niet aan de vereiste 270. En in dat geval beslissen eerst de staten (in meerderheid Republikeins) en vervolgens het nieuwe Huis van Afgevaardigden over de nieuwe president. Gelet op de groeiende Republikeinse afkeer van Trump, en in de veronderstelling dat de Republikeinen de meerderheid in het huis behouden, kunnen staten en Huis dan de voorkeur geven aan de meer klassiek conservatieve McMullin.

De kans is overweldigend groot dat het anders loopt. En het is zelfs mogelijk dat McMullin door stemmen bij Trump weg te halen, het voor Hillary Clinton makkelijker maakt om de meerderheid te halen.

De moeder die aan de supermarkt pamfletten uitdeelt, is er niet bang voor. “Alles is beter dan Trump”.

Partner Content