Omstreden Turkse prediker Fethullah Gülen overleden

Fethullah Gülen © Reuters

De Turkse staatszender TRT meldt maandag het overlijden van prediker en politicus Fethullah Gülen. De zender citeert X en websites die banden hebben met zijn beweging. Gülen wordt door president Recep Tayyip Erdogan beschouwd als de aanstichter van de couppoging van juli 2016.

Volgens TRT stierf de 83-jarige prediker ‘gisteravond in het ziekenhuis waar hij naartoe was gebracht’. Zijn website, Herkul, die zegt dat Gülen overleed ‘op 20 oktober’, is verboden in Turkije. ‘Eerwaarde Fethullah Gülen, die elk moment van zijn leven ten dienste stelde van de gezegende religie van de Islam en de mensheid, wandelde vandaag (20 oktober) naar de horizon van zijn ziel’, schrijft Herkul.

Het nieuws werd maandagochtend breed uitgemeten in de Turkse media, maar leidde nog niet tot een reactie van de autoriteiten. Gülen leefde sinds 1999 in vrijwillige ballingschap in de Verenigde Staten. Hij was ooit een bondgenoot van president Erdogan. Eind 2013 werd hij, toen Erdogan nog premier was, echter beschuldigd van het verspreiden van corruptiebeschuldigingen aan het adres van de regering.

Sinds de mislukte staatsgreep van 2016 beschuldigt Erdogan de 83-jarige prediker, die aan het hoofd staat van een beweging die op alle continenten aanwezig is via onder meer een uitgebreid netwerk van privéscholen, ervan een parallelle staat te hebben opgericht die de Turkse president wil omverwerpen. Sinds de mislukte coup hebben de Turkse autoriteiten meer dan 300.000 arrestaties verricht, onder meer bij de politie, justitie en het leger. Bijna 700.000 mensen zijn vervolgd, en 3.000, die een rol zouden hebben gespeeld in de couppoging, zijn veroordeeld tot levenslang.

Partner Content