Obama: ‘We kunnen geen druk blijven uitoefenen op Griekenland’
De Amerikaanse president Barack Obama benadrukt dat er geen druk kan blijven worden uitgeoefend op landen in depressie, zoals Griekenland.
‘We kunnen geen druk blijven zetten op landen in volle depressie.’ Dat zei de president van de Verenigde Staten, Barack Obama, op nieuwszender CNN over de politieke situatie in Griekenland. De linkse partij Syriza probeert daar een alternatief te bieden voor de besparingen die de internationale gemeenschap eist in ruil voor de financiële steun die het land nodig heeft sinds de bankencrisis.
‘Levensstandaard met vierde gedaald’
‘We kunnen geen druk blijven zetten op landen in volle depressie. Op een gegeven moment is er een groeistrategie nodig om de schulden te kunnen terugbetalen’, klonk het. Obama gaf toe dat Griekenland ‘enorm nood’ heeft aan hervormingen. ‘Maar het is zeer moeilijk om verandering teweeg te brengen als de levensstandaard van het volk met een vierde gedaald is. Op lange termijn kan het politieke systeem, de samenleving, dat niet dragen.’
Het bruto binnenlands product van Griekenland is ongeveer 25 procent gekrompen tussen 2009 en begin 2014. Na jaren van recessie werd in het tweede en derde kwartaal van 2014 opnieuw een lichte groei opgetekend. De linkse partij Syriza, de winnaar van de verkiezingen afgelopen zondag, wil opnieuw onderhandelen over de terugbetaling van haar schulden (ongeveer 175 procent van het bbp).
Zwakke groei in Europa
De Duitse kanselier Angela Merkel wees een schuldkwijtschelding eerder nog af. Het zouden vooral Europese staten zijn – Duitsland en Frankrijk op kop – die de schuld moeten kwijtschelden. Obama voegde eraan toe dat hij hoopte dat Griekenland in de eurozone blijft.
‘Maar dat vergt compromissen van beide kanten.’ Obama deed ook uitspraken over de zwakke groei in de rest van Europa, wat ook in België het geval is. ‘Budgettaire voorzichtigheid is geboden, structurele hervormingen zijn noodzakelijk in vele landen. Maar uit onze ervaring weten we in de Verenigde Staten dat groei de beste manier is om tekorten weg te werken en weer financieel gezond te worden.’ (Belga/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier