Obama eist overwinning op – Di Rupo feliciteert hem
Barack Obama wint de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten na één van de spannendse verkiezingen ooit. ‘Four more years’, staat te lezen op zijn Facebookpagina. ‘This happened because of you. Thank you,’ laat Obama weten via Twitter. Premier Elio Di Rupo was één van de eersten om Obama proficiat te wensen. De Republikein Mitt Romney erkent zijn nederlaag.
LIVEBOG AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN door Eddy Eerdekens / Kevin Van der Auwera / Ingrid Moriau / Simon Demeulemeester / Renske De MaesschalckUITSLAGEN PER STAAT (LIVE UPDATES)
Lees hier het relaas van één van de spannendste verkiezingsnachten ooit. 09.00 uur Bekijk hier de volledige overwinningsspeech van Barack Obama na een historische verkiezingsoverwinning. VIDEO: De overwinningsspeech van president Barack Obama 08.50 uur REACTIES REACTIES: Reynders hoopt op een bezoekje aan België 08.54 uur OPINIE OPINIE: Barack Obama, het lof van de rustige vastheid 08.52 uur VIDEO
VIDEO: Mitt Romney geeft nederlaag toe
08.47 uur: Weinig impact op Aziatische beurzenDe beurs van Tokio heeft de handel stabiel afgesloten na de overwinning van Barack Obama bij de Amerikaanse
presidentsverkiezingen. Elders in Azië lieten de beurzen een lichte winst optekenen.
08.34 uur: Drie staten keuren homohuwelijk goedIn de staat Maryland hebben de kiezers per referendum het homohuwelijk goedgekeurd, aldus de Amerikaanse
televisiezenders. Ook de staten Maine en Washington zijn daarnaar op weg.
In Maryland haalde het “ja” voor het homohuwelijk het met 52 procent van de stemmen, aldus de prognoses van CNN en NBC na 93 procent van de stemmen geteld.
Ook in Maine en de staat Washington was er een referendum over het homohuwelijk. Volgens de voorlopige resultaten is het daar ook “ja”.
In mei had president Barack Obama zich voor het homohuwelijk
uitgesproken, wat nieuw was voor een Amerikaans staatshoofd.
08.16 uur: Ryan houdt zijn zetel
De Republikein Paul Ryan is dan wel niet tot vicepresident verkozen, maar hij heeft zijn zetel in het Congres behouden.
Ryan won voor de achtste keer in een district in de staat Wisconsin waar zich ook zijn woonplaats Janesville bevindt.
De staat Winsonsin ging wel naar Obama.
08.00 uur TUSSENSTAND KIESMANNEN: Obama 303 – Romney 206Florida ontbreekt nog, maar is niet meer belangrijk
ZIE OOK: UITSLAGEN PER STAAT
07.59 uur Barack Obama: ‘Het beste moet nog komen’
De overwinningsspeech van Obama: Het beste moet nog komen
07.37 uur Obama begint aan zijn overwinningsspeech
07.33 uur Obama komt aan in het gebouw in Chicago waar hij zijn overwinningsspeech zal geven
07.31 uur Obama gaat verder met dezelfde ploegDe nieuwe president is de oude. Het Congres waarmee
hij moet regeren, is bijna hetzelfde, de machtsbalans bleef zoals ze was, zo blijkt uit de voorlopige uitslagen.
Obama moet er dus rekening mee houden dat het Congres wetgeving blokkeert. De Republikeinen behouden de controle over het Huis van Afgevaardigden, de Democraten over de Senaat.
In het Huis kon voorzitter John Boehner zijn zetel behouden. De
62-jarige had in 2010 dankzij een huizenhoge zege de Democrate Nancy Pelosi de voorzittershamer afgenomen.
In de Senaat blijft de Democratische fractieleider Harry Reid de
leider van de meerderheid. Bij de Congresverkiezingen van 2010 hebben de Republikeinen met 242 zetels tegen 193 de controle over het Huis overgenomen en daarmee het beleid van Obama geregeld afgeremd.
07.15 uur Het is wachten op de overwinningsspeech van Obama
06.55 uur Mitt Romney geeft zijn nederlaag toe. ‘Ik geloof in Amerika, ik geloof in de Amerikanen en ik heb me kandidaat gesteld omdat ik bezorgd ben over Amerika. De verkiezing is voorbij maar onze principes blijven. We hebben het beste van onszelf gegeven. Ik wou dat ik jullie land in een andere richting had kunnen leiden.’
Lees hier meer over de consessietoespraak van Mitt Romney
06.33 uur: Obama is bereid te besparen maar wil ook de rijken hoger belastingen
Lees meer LIVE vanuit de Verenigde Saten
06.16 uur Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders feliciteert Obama met zijn herverkiezing
06.10 uur Het blijft wachten op de consessietoespraak van Mitt Romney. De Republikein geeft zijn nederlaag nog niet toe
06.05 uur Elio Di Rupo: ‘bemoedigend signaal’Premier Elio Di Rupo heeft Barack Obama dus al gefeliciteerd met zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Zijn herverkiezing is een bemoedigend signaal voor de toekomst van de Verenigde Staten, die van de hele wereld en dus ook de onze”, zegt de premier.
“De Amerikanen hebben gekozen voor een rechtvaardiger en toleranter Amerika.” Di Rupo eert Obama’s progressieve keuzes en zijn standpunten inzake internationale politiek. Obama heeft volgens de premier steeds gekozen voor “een multilaterale aanpak op basis van wederzijds respect, overleg en samenwerking”.
Di Rupo verwijst ook naar de hervorming van de ziektekostenverzekering onder Obama, en de hervorming van Wall Street. “De Amerikaanse burgers bevestigen hiermee ook de verdiensten van een reeks fundamentele hervormingen voor meer rechtvaardigheid en sociale bescherming die onder zijn presidentschap werden doorgevoerd”, zegt de premier.
Di Rupo verheugt er zich tot slot “in naam van de hele Belgische regering en de Belgische bevolking” op om de “vruchtbare samenwerking met President Obama en zijn regering verder te zetten in het belang van onze beide landen en al hun burgers”.
06.03 uur Mitt Romney erkent de overwinning van Obama nog nietDe Republikein Mitt Romney geeft nog geen concessietoespraak. Eerder liet hij weten dat hij enkel een overwinningstoespraak had voorbereid, maar hij moet nu wel de overwinning van Obama erkennen. Dat is hij voorlopig niet van plan.
05.50 uur Elio Di Rupo wenst Obama proficiat via Twitter
@eliodirupo My warmest congratulations to @BarackObama! #Obama #Elections2012
05.48 uur Obama heeft Florida niet nodig
De zekerheid over de zege verkreeg Obama na de geprojecteerde
overwinningen in strijdstaten als Ohio, Iowa, Winsconsin en New Hampshire.
Obama had Florida, een van de belangrijkste strijdstaten, niet nodig om herverkozen te worden. In Florida is nog geen winnaar bekend.
05.46 Uitzinnige feestvreugde in het kamp van de Democraten
05.43 Obama haalt al 283 kiesmannen binnen. 270 is voldoende om te winnen
Staten voor Barack Obama : 283 kiesmannen Californië – 55 kiesmannen
Connecticut – 7 kiesmannen
Delaware – 3 kiesmannen
DC – 3 kiesmannen
Hawaï – 4 kiesmannen
Illinois – 20 kiesmannen
Iowa – 6 kiesmannen
Maine – 4 kiesmannen
Maryland – 10 kiesmannen
Massachusetts – 11 kiesmannen
Michigan – 16 kiesmannen
Minnesota – 10 kiesmannen
Nevada – 6 kiesmannen
New Hampshire – 4 kiesmannen
New Jersey – 14 kiesmannen
New Mexico – 5 kiesmannen
New York – 29 kiesmannen
Ohio – 18 kiesmannen
Oregon – 7 kiesmannen
Pennsylvania – 20 kiesmannen
Rhode Island – 4 kiesmannen
Vermont – 3 kiesmannen
Washington – 12 kiesmannen
Wisconsin – 10 kiesmannen
05.39 uur: ‘Republikeinen vechten resultaten Ohio aan BBC meldt dat de Republikeinen de resultaten in Ohio aanvechten. Karl Rove, voormalig adviseur van George Bush, benadrukt dat er nog veel stemmen moeten geteld worden.
05.29 uur Het Empire State Building in New York kleurt nu volledig blauw om de overwinning van Obama te vieren en op de livebeelden van het Democratisch hoofdkwartier in Chicago gaat het er heel vrolijk aan toe.
05.18 uur Ook CNN en MSNBC roepen Obama uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen.
05.15 uur Obama eist overwinning opZowel op zijn Facebookpagina als via zijn Twitter account eist Barack Obama de overwinning van de presidentsverkiezingen op.
05.14 uur Barack Obama op weg naar overwinning
De weegschaal lijkt over te hellen naar de kant van Barack Obama. De aftredende president haalde al vier van de strijdstaten binnen: Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en New Hampshire.
Het lijkt erop dat Romney de overblijvende strijdstaten zoals Florida, Ohio, Virgina en Colorado allemaal zal moeten winnen wil hij de volgende Amerikaanse president worden.
In elk van die staten is een nek-aan-nekrace aan de gang, maar Obama lijkt toch in het voordeel.
05.12 uur ‘Obama in het voordeel’
Volgens de Amerikaanse radio NPR heeft Obama slechts twee staten meer nodig om te winnen, terwijl Romney er minstens nog vijf nodig heeft.
05.10 uur ‘Florida voor Obama’
Volgens bronnen bij ABC News zou Jeb Bush, broer van, aan het Romney-team laten weten hebben dat ze Florida verloren hebben.
05.08 uur Vier jaar geleden riep CNN rond deze tijd Barack Obama uit tot winnaar van de verkiezingen.Met een gelijk opgaand aantal kiesmannen en nog altijd 50/50 in Florida blijft het deze keer razend spannend.
05.06 uur: Al Gore twittert dat hij zeker is dat Obama Florida wint. Tot nu toe is het daar nog razend spannend.
05.04 uur: ‘Verkrachting leidt niet tot zwangerschap’ breekt omstreden Republikeinse senator zuur op De Democratische senator Claire McCaskill behoudt haar zitje in de Amerikaanse Senaat voor de staat Missouri. Dat melden CBS en MSNBC. McCaskill versloeg de Republikein Todd Akin, die voor een polemiek had gezorgd door te verklaren dat verkrachting niet tot zwangerschap leidt. Romney had Akin zelfs opgeroepen om zijn kandidatuur in te trekken. Akin excuseerde zich maar ging toch voor een zetel.
05.03 uur: Kennedys terug in het Congres
Na twee jaar afwezigheid heeft de beroemde Kennedy-familie met Joe Kennedy III opnieuw een verkozen vertegenwoordiger in de nationale politiek.
Hij komt in het vierde district van Massachusetts terecht. Die districten sturen hun vertegenwoordiger naar het Huis van Afgevaardigden.
Joe Kennedy is de neef van voormalig president John F. Kennedy.
05.00 uur UPDATE: Obama 173 – Romney 174
Staten voor Barack Obama : 173 kiesmannen Connecticut – 7 kiesmannen
Delaware – 3 kiesmannen
DC – 3 kiesmannen
Illinois – 20 kiesmannen
Maine – 4 kiesmannen
Maryland – 10 kiesmannen
Massachusetts – 11 kiesmannen
Michigan – 16 kiesmannen
Minnesota – 10 kiesmannen
New Hampshire – 4 kiesmannen
New Jersey – 14 kiesmannen
New Mexico – 5 kiesmannen
New York – 29 kiesmannen
Pennsylvania – 20 kiesmannen
Rhode Island – 4 kiesmannen
Vermont – 3 kiesmannen
Wisconsin – 10 kiesmannen
Staten voor Mitt Romney: 174 kiesmannen Alabama – 9 kiesmannen
Arizona – 11 kiesmannen
Arkansas – 6 kiesmannen
Georgia – 16 kiesmannen
Indiana – 11 kiesmannen
Kansas – 6 kiesmannen
Kentucky – 8 kiesmannen
Louisiana – 8 kiesmannen
Mississippi – 6 kiesmannen
Nebraska – 5 kiesmannen
North Dakota – 3 kiesmannen
Oklahoma – 7 kiesmannen
Texas – 38 kiesmannen
South Carolina – 9 kiesmannen
South Dakota – 3 kiesmannen
Tennessee – 11 kiesmannen
West Virginia – 5 kiesmannen
Wyoming – 3 kiesmannen
LEES HIER ALLE UITSLAGEN PER STAAT
04.52 uur: Debacle in Florida? Tom Vandyck: mogelijk maar niet noodzakelijkIn Florida bedraagt het verschil op dit moment een paar duizend stemmen in het voordeel van Obama. Uit die staat komen ook berichten over stembureaus die dichtgingen terwijl er nog honderden kiezers in de rij stonden en mensen die onverrichter zake naar huis gingen, omdat ze al zes uur tevergeefs hadden aangeschoven.
Is dat een recept voor heibel en hertellingen zoals in 2000, toen het Hooggerechtshof de overwinning aan George W. Bush toewees?
Mogelijk, maar niet noodzakelijk. In Florida moeten er nog heel wat stemmen komen uit de regio van Miami, waar de Democraten sterk staan.
Het is dus best mogelijk dat Obama de relatief ruime voorsprong terugkrijgt die hij eerder op de avond had en dat er uiteindelijk geen discussie is over Florida. Aan de andere kant: ook de verhalen over ongeregeldheden komen uit die regio.
Veel hangt echter af van Ohio. Als Obama daar wint, kan hij zonder Florida naar 270 stemmen. In dat scenario is Florida voor de petite histoire. Voor Romney is dat zo goed als onmogelijk. Die moet Florida winnen om aan het magische getal van 270 te komen.
In ieder geval: als de kaarten in het electorale college zo komen te liggen dat Florida het verschil maakt, en als het resultaat daar op een paar honderd of duizend stemmen uitdraait, is een herhaling van het scenario van 2000 met hertellingen en rechtszaken niet uit te sluiten.
04.49 uur: Democraten houden meerderheid in de senaat
Volgens projecties van Amerikaanse media houden de Democraten de meerderheid in de senaat. Eerder vannacht raakte bekend dat de Republikeinen de meerderheid behouden in het huis van afgevaardigden.
04.47 uur Groeiende begrafenissfeer bij Fox NewsDe sfeer in Boston, waar de Romney-achterban verzameld is, is somber. Dat zegt Financial Times journaliste Anna Fifield: “Iedereen staat rond de televisie, hangt aan de telefoon. Niemand lacht.”
Sarah Palin (in 2008 running mate van presidentskandidaat John McCain) zegt op televisiezender Fox News dat ze ontgoocheld is.
Op Twitter maken mensen zich vrolijk dat de groeiende begrafenissfeer bij Fox News een betere graadmeter is dan de exitpolls.
04.32 uur: IN BEELDIN BEELD: De campagne van Barack Obama
04.31 uur IN BEELDIN BEELD: De campagne van Mitt Romney
04.18 uur: Amerikanen vieren feest in Brussel
LEES OOK: Amerikanen vieren feest in Brussel
04.05 uur: Montana en Utah voor RomneyDat levert hem nog eens 9 kiesmannen op
04.04 uur Stembureau’s langer open in VirginiaIn strijdstaat Virginia blijven de stembureau’s langer open vanwege de lange wachtrijen. Na de helft van de stemmen geteld in de staat ligt Republikein Mitt Romney voor met 51 procent tegen 47 procent voor president Barack Obama. Virginia is goed voor 13 kiesmannen.
04.00 uur NIEUWE TUSSENSTAND: Obama 154 – Romney 154
Staten voor Barack Obama : 144 kiesmannen Connecticut – 7 kiesmannen
Delaware – 3 kiesmannen
DC – 3 kiesmannen
Illinois – 20 kiesmannen
Maine – 4 kiesmannen
Maryland – 10 kiesmannen
Massachusetts – 11 kiesmannen
Michigan – 16 kiesmannen
New Jersey – 14 kiesmannen
New York – 29 kiesmannen
Pennsylvania – 20 kiesmannen
Rhode Island – 4 kiesmannen
Vermont – 3 kiesmannen
Wisconsin – 10 kiesmannen
Staten voor Mitt Romney: 154 kiesmannen Alabama – 9 kiesmannen
Arkansas – 6 kiesmannen
Georgia – 16 kiesmannen
Indiana – 11 kiesmannen
Kansas – 6 kiesmannen
Kentucky – 8 kiesmannen
Louisiana – 8 kiesmannen
Mississippi – 6 kiesmannen
Nebraska – 5 kiesmannen
North Dakota – 3 kiesmannen
Oklahoma – 7 kiesmannen
Texas – 38 kiesmannen
South Carolina – 9 kiesmannen
South Dakota – 3 kiesmannen
Tennessee – 11 kiesmannen
West Virginia – 5 kiesmannen
Wyoming – 3 kiesmannen
03.59 uur: Miniem verschil in Florida blijft
Het is niet uitgesloten dat Florida weer op een hertelling uitdraait. Dan is de uitslag van de verkiezingen vandaag niet bekend. Met 7 miljoen stemmen geteld is er een verschil van 20.000 in het voordeel van Mitt Romney.
03.52 uur: Presidentsverkiezingen meest getwitterde politieke gebeurtenis ooit
De Amerikaanse presidentsverkiezingen hadden in de vroege avond al 11 miljoen berichten opgeleverd op microblogsite Twitter. Dat maakt van de stembusgang al zeker de drukst betwitterde politieke gebeurtenis ooit, net voor het eerste debat tussen
Barack Obama en Mitt Romney.
Tijdens het eerste debat telde Twitter 10,3 miljoen tweets in 90 minuten. Dat record is al gesneuveld, want rond #Election2012 werd dinsdag al meer dan 11 miljoen keer bericht op Twitter.
Miljoenen kiezers lieten op Twitter en Facebook weten dat ze
gestemd hebben via de hashtag #Ivoted. Volgens een studie zou zelfs 22 procent van de Amerikanen de laatste dagen via sociale media hebben bekendgemaakt voor wie ze zouden stemmen.
03.42 uur: Obama wint in WisoncinObama wint in Wisconsin, de staat van running mate Ryan van kandidaat Romney. Dat betekent dat zowel Romney als Ryan verliezen in hun eigen thuisstaat.
03.40 uur Michigan en New Jersey voor ObamaMichigan, met 16 kiesmannen en een belangrijke autostaat, gaat naar Obama. Ook New Jersey, goed voor 14 kiesmannen, gaat naar de president.
03.38 uur Wisconsin en Pennsylvania voor Obama
Volgens Fox Noews haalt Obama de battleground state Wisconsin binnen. Pennsylvania gaat volgens BBC zeker naar Obama.
03.34 uur Obama ligt voor in OhioMet 20% geteld haalt president Obama 58% in Ohio, Romney blijft op 40% steken in de swing state.
03.26 uur Huis van afgevaardigdenVolgens een prognose van CNN behouden de Republikeinen de meerderheid in het huis van Afgevaardigden.
Voor president Mitt Romney is dat goed nieuws. Voor president Barack Obama erg vervelend.
03.16 uur 50/50 in levensbelangrijke staat FloridaMet 6,6 miljoen stemmen geteld, halen Obama en Romney allebei 50 procent in Florida, aldus CNN.
03.00 uur NIEUWE TUSSENSTAND
Staten voor Barack Obama : 65 kiesmannen Connecticut – 7 kiesmannen
Delaware – 3 kiesmannen
DC – 3 kiesmannen
Illinois – 20 kiesmannen
Maine – 4 kiesmannen
Maryland – 10 kiesmannen
Massachusetts – 11 kiesmannen
Rhode Island – 4 kiesmannen
Vermont – 3 kiesmannen
Staten voor Mitt Romney: 88 kiesmannen Alabama – 9 kiesmannen
Arkansas – 6 kiesmannen
Georgia – 16 kiesmannen
Indiana – 11 kiesmannen
Kentucky – 8 kiesmannen
Mississippi – 6 kiesmannen
Oklahoma – 7 kiesmannen
South Carolina – 9 kiesmannen
Tennessee – 11 kiesmannen
West Virginia – 5 kiesmannen
Lees hier alle uitslagen LIVE per staat
02.52 uur: Romney president zonder overwinning in thuisstaat?BBC: Als Mitt Romney de verkiezingen wint, nadat hij verloren heeft in Massachusetts, wordt hij de eerste president sinds 1916 die naar het Witte Huis mag zonder dat hij in zijn thuisstaat gewonnen heeft.
02.43 uur: Nek-aan-nekrace in Florida Zoals verwacht wordt in de zeer belangrijke staat Florida een nek-aan-nekrace uitgevochten tussen de Democratische president Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.
Na 56 procent van de stemmen geteld in Florida behaalt Obama 51 procent, Romney 48 procent.
Florida is met 29 kiesmannen een van de grootste “swingstates” of strijdstaten. Romney is zo goed als verplicht Florida binnen te halen om president te worden.
02.38 Ohio voor Obama? Arkansas voor RomneyCNN geeft met 20 procent van de stemmen geteld in Ohio een voorsprong voor Obama: hij haalt in die belangrijke swing state 58%. Romney overtuigt 40%.
02.28 uur: Obama haalt New Jersey binnen
02.26 uur Tennessee en Alabama gaan naar Mitt Romney
02.22 uur: Nieuwe tussenstand staten en kiesmannenBarack Obama: Delaware (3), Washington DC (3), Illinois (20), Maine (4), Maryland (10), Massachusett (11), Rhode Island (4), Vermont (3), Connecticut (7)
Mitt Romney: Oklahoma (7), South Carolina (9), Indiana (11), Kentucky (8), West-Virginia (5), Georgia (16)
Bekijk hier de uitslagen per staat
02.02 Tussenstand kiesmannen Obama 64 – Romney 40
Er zijn 538 kiesmannen. Wie 270 kiesmannen achter zich heeft, wint de verkiezingen
01. 47: South-Carolina gaat naar Romney (9 kiesmannen)
01.44 uur In de belangrijkste staten Florida en Ohia gaan de resultaten om en om.
01.39 uur: Romney wint West-Virgina (5 kiesmannen)
01.37 uur KiesmannenVolgens de eerste (zeer voorlopige) resultaten heeft Obama 3 kiesmannen en Romney 24. Maar dat kan dus nog alle kanten uit.
01.36 uur Romney loopt uit in swingstate VirginaIn Virginia kantelt de situatie. Lag Obama net nog voor, dan blijkt nu dat hoe meer stemmen geteld zijn, hoe groter de voorsprong van Mitt Romney wordt.
01.33 uur: Tom Vandyck: ‘Als Obama wint in Florida, dan wint hij zo goed als zeker de verkiezingen’Als Barack Obama wint in Florida, dan haalt hij 266 kiesmannen binnen van de 270 die nodig zijn om een meerderheid te halen, op voorwaarde dat hij dan al de andere staten binnenhaalt die hij naar verwachting zou binnenhalen. Dan is de strijd zo goed als gestreden.
Eveneens belangrijk is Ohio, waar peilingen al lang een kleine, maar hardnekkige overwinning voor Obama voorspellen. CNN meldde dat uit de laatste peilingen van het Romney-team blijkt dat Obama er met 5 procentpunten zou winnen. Dat zou dan weer verklaren waarom Romney op de laatste knip nog campagne ging voeren in Ohio. Als Obama immers wint in Ohio, dan heeft hij al 255 kiesmannen op zak, en moet hij nog slechts twee staten binnenhalen. Die berekeningen gaan er steeds vanuit dat de kandidaten inderdaad de staten binnenhalen die ze zo goed als zeker zouden binnenhalen.
01.28 uur: Tom Vandyck: eerste uitslagen in de lijn van de verwachtingen
Lees hier meer LIVE vanuit de VS van Tom Vandyck
01.26 uur Exitpolls van CNN in het voordeel van ObamaDe eerste resultaten (vaak met slechts enkele procenten van de stemmen geteld) en de exitpolls van CNN zijn in het voordeel van Obama. Mitt Romney haalt allicht zoals verwacht Kentucky en Indiana binnen, maar Obama ligt voor in de levensbelangrijke swingstates Florida, New Hampshire en Virginia.
In de allicht belangrijkste staat Ohio wint Obama de verkiezingen volgens een peiling van het team van Mitt Romney.
Als deze trend zich voortzet, wint Obama de verkiezingen.
01.23 uur: Florida voor Obama?Met 4 procent van de stemmen geteld haalt president Obama Florida binnen. Als hij in Florida inderdaad wint, dan kan Romney een kruis maken over zijn presidentiële ambities.
01.22 uur: EERSTE UITSLAGEN
Bekijk hier de eerste uitslagen
01.17 uur: VIDEO
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zie ook VIDEO De Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2 minuten
01.15 uur: Empire State Building projecteert uitslagNew Yorkers hoeven tijdens de verkiezingsnacht in de Verenigde Staten zelfs niet naar televisie te kijken of naar de radio te luisteren om te weten wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen: CNN gaat de uitslagen van de verkiezingen in realtime projecteren op het Empire State Building.
Het gebouw krijgt voor de gelegenheid de kleuren van de Amerikaanse vlag, de top is verlicht in het blauw en rood met aan de ene kant de beeltenis van Barack Obama, aan de andere kant die van Mitt Romney.
De uitslag van iedere staat en de kiesmannen die zijn toegewezen aan de kandidaten, zijn te lezen op een speciale verticale
LED-verlichte display op de torenspits van de hoogste wolkenkrabber van New York.
Als de winnaar bekend is, wordt de toren helemaal blauw (Obama) of rood (Romney) verlicht.
01.14 uur: Romney: ‘Obama wint Ohio’
Volgens de laatste interne peiling die het Romney-team uitvoerde, zou president Barack Obama in battleground state Ohio winnen met 5 procentpunten voorsprong. Als dat klopt, dan komt Romney in de problemen. Ohio is namelijk de hoofdprijs van de hele avond. De laatste veertig jaar is de winnaar in Ohio steeds doorgestoomd naar het Witte Huis.
01.12 uur: Amerikanen verzamelen in BrusselVeel Amerikanen die in België wonen, blazen verzamelen in Brussel om de verkiezingen in hun thuisland te volgen. Zo ook in het Renaissance Hotel in de Europese wijk.
Bij de opening van de deuren stonden al honderden mensen in de rij om binnen te kunnen, ook Belgen die de sfeer willen opsnuiven van deze “Election Night”, die georganiseerd is door TheBulletin.be en de American Club of Brussels.
Binnen kunnen de gasten genieten van een biertje en hotdogs terwijl een bandje de avond opluistert.
01.06 uur: Lees ook
LIVE vanuit de VS: de eerste uitslagen
00.50 uur Eerste winst voor Mitt RomneyDe eerste (voorlopige) resultaten zijn binnen. Zoals verwacht gaan de staten Kentucky en Indiana naar Mitt Romney. Vermont gaat naar Barack Obama. Het gaat om 2 procent van de stemmen.
00.27 uur: 1 procent minder blanke stemmersThe Times Of Londen meldt dat uit exitpolls blijkt dat het aantal blanke stemmen met 1 procentpunt zakt tot 73 procent ten opzichte van 2008. Het aantal zwarte kiezers blijft op 13 procent en de latino’s groeien aan met 1 procentpunt, naar 10 procent.
00.25 uur: Superstorm Sandy heeft weinig invloed op het verkiezingsresultaatVolgens vroege exitpolls bij kiezers in Michigan, zo meldt de Amerikaanse nieuwswebsite Politico, was de reactie van president Obama op de orkaan Sandy geen factor in hun stemgedrag, zo beweren 55 procent van die respondenten. 26 procent noemt Sandy een “belangrijke” factor. Voor 15 procent zou het zelfs de belangrijkste geweest zijn.
00.17 uur: Romney: ‘Ik heb enkel een overwinningsspeech geschreven’ Mitt Romney verklaarde tegen de journalisten die meevliegen op zijn vliegtuig dat hij zo zeker is van zijn zaak dat hij enkel een overwinningsspeech heeft geschreven. Romney zou “rationeel” al een tijdje overtuigd zijn van de overwinning.
Maar na de laatste campagnestops in Ohio en Pittsburgh is hij ook “emotioneel” overtuigd geraakt dat de overwinning binnen handbereik ligt.
00.05 uur: De campagne raast doorDe campagne om de Amerikaanse kiezer naar de stembus te lokken, gaat in alle hevigheid voort. Wie ingeschreven is op de e-mails van de beider campagnes krijgt nog steeds aanmaningen om te gaan stemmen, of vrienden, buren en familie op te roepen dat te doen.
First Lady Michelle Obama wijst ‘wie de kriebels heeft’ erop dat er nog drie dingen gedaan kunnen worden die een impact hebben op de resultaten: “Ga ten eerste zeker stemmen. Ten tweede: stuur deze boodschap door naar iedereen die je kent, zodat ook zij gaan stemmen. Maak vrienden die in battleground states wonen er via Facebook attent op dat ze moeten gaan stemmen. Ten derde: ga naar een plaatselijk callcenter, zodat je kiezers in de belangrijke staten kan opbellen.”
Ook Barack Obama e-mailt: “Make calls like it’s the last day of the campaign (because it is)” (Bel alsof het de laatste dag van de campagne is (want dat is het)).
Vanuit het Republikeinse kamp is voormalig kandidaat Rick Santorum te horen, via zijn kanaal ‘Patriot Voices’. Volgens de oerconservatieve Republikein is de tandem Romney-Ryan de enige optie om Amerika “het meest wonderbaarlijke land ter wereld te laten blijven”.
00.01 uur Eerste stemlokalen gesloten
Stemlokalen in delen van de staten Indiana en Kentucky zijn gesloten. Het gaat maar om een beperkt aantal kiesdistricten.
00.00 uur: Volg de Amerikaanse verkiezingen hier heel de nachtWe gaan heel de nacht door met het nieuws over de Amerikaanse verkiezingen. Volg deze liveblog en ook:
LIVE vanuit de Verenigde StatenUITSLAGEN per staat
UITSLAGEN op de kaart
IN BEELD Obama of Romney
IN BEELD 20 feiten over de verkiezingen
HANDLEIDING voor de verkiezingsnacht
23.47 uur De eerste exitpolls
Uit exitpolls van AP blijkt dat de economie de verkiezingsuitslagen zullen bepalen. Zes op de 10 bevraagde kiezers die de stembureaus – polling places – verlaten, geven aan dat economie (met de hoge werkloosheidscijfers en de stijgende prijzen) de belangrijkste uitdaging is voor Amerika.
Volgens vier op de tien bevraagden is de economie zich aan het herstellen, de meesten denken echter dat de situatie verslechtert of stagneert. Voor de helft van de respondenten draagt de vorige president, de Republikein George W. Bush, een grotere verantwoordelijkheid voor de economische puinhoop dan Barack Obama. Een vierde zegt beter af te zijn dan vier jaar terug.
23.42 uur 32 miljoen mensen stemden vervroegd
Een recordaantal van 32 miljoen Amerikanen heeft gebruik gemaakt van het recht om vervroegd te stemmen. Velen deden dit per mail, anderen in de speciaal daarvoor ingerichte stemlokalen.
23.34 uur: Hoge opkomst in New York en New JerseyOok in New York en New Jersey staan mensen urenlang aan te schuiven om hun stem uit te brengen. Nadat deze staten zwaar getroffen werden door de superstorm Sandy bestond de vrees dat de inwoners wel iets anders aan hun hoofd hebben dan te gaan stemmen. Die vrees lijkt ongegrond.
23.16 uur: Obama en Romney hebben allebei hoge opkomst nodigBeide presidentskandidaten hebben een hoge opkomst nodig om de verkiezingen te winnen. Obama rekent op een hoge opkomst van armen en minderheden. Romney hoopt dat de middenklasse Amerikanen in grote getalen gaan stemmen.
23.12 uur: VIDEO
Zie ook VIDEO Jay Z steunt Obama
23.05 uur: Hoge opkomst aan de stembureau’sIn vele delen van het land is het urenlang aanschuiven aan de stembureau’s. De opkomst lijkt historisch hoog te worden.
22.56 uur: ‘Dode man’ brengt stem uit in SouthfieldIn Southfield, Oakland, heeft ‘een dode’ zijn stem uitgebracht, meldt The Detroit News. Het gaat om een oude man die onwel werd, geen hartslag meer had en niet meer ademde.
Nadat een plaatselijke verpleger hem reanimeerde was de eerste vraag van de senior of hij nu gestemd had of nog niet.
22.51 uur Exit pollsCNN kondigt aan dat ze snel met de eerste exit polls gaan komen. Het gaat dan om gegevens over opkomst en samenstelling van het electoraat, nog niet over uitslagen.
22.41 VIDEO
Zie ook VIDEO Barry Obama, de betrouwbare blanke president
22.38 uur: Eerste uitslagenOm 1 uur Belgische tijd gaan de stembureau’s dicht in de staten Georgia, Indiana, Kentucky, Sout Carolina, Vermont en Virginia. Meteen daarna worden de exitpolls uit die staten bekendgemaakt. In de Verenigde Staten zijn de exitpolls bijna altijd gelijk aan de uitslag van de verkiezingen. Enkel als het verschil klein is, wordt het wachten op de echte uitslagen.
Geen enkele van deze staten is een strijdstaat.
Lees hier LIVE de uitslagen per staat
22.23 uur Mitt Romney eet een hamburgerTerwijl Obama zijn schaarse ogenblikken van rust vult met een partijtje basket, eet Mitt Romney op zijn gemak een hamburger. De Republikeinse presidentskandidaat zegt dat hij op een dag als deze graag zoveel mogelijk tijd doorbrengt met zijn vrouw en kinderen.
22.20 uur VIDEO
Zie ook VIDEO: Van George Washington tot Barack Obama
22.00 uur Knack.be correspondent in de Verenigde Staten Tom Vandyck komt erbij.Tom Vandyck brengt de hele nacht live nieuws en analyse vanuit de Verenigde Staten.
Volg hier de LIVEBLOG van Tom Vandyck
21.48 uur Obama is begonnen aan partijtje basketTerwijl Romney nog lustig campagne aan het voeren is, is Obama begonnen aan een ontspannend partijtje basket.
21.21 uur Wie heb ik aan de lijn?Niet elke Amerikaan kent Barack Obama. Dat blijkt uit enkele laatste telefoontjes om stemmen te ronselen.
20.56 uur Aanschuiven in de zonOm middernacht Belgische tijd gaan de eerste stembureaus alweer dicht. Ondertussen staan in heel wat staten nog lange rijen wachtenden. Zo bijvoorbeeld in Florida. Maar daar maakt het zonnige weer het wachten wat aangenamer.
20.34 uur Elektronische problemen: Stemcomputer in Pennsylvania verandert stem voor Obama in stem voor RomneyIn Pennsylvania is een stemcomputer buiten gebruik gesteld. Reden: wie een stem gaf aan Obama zag zijn stem veranderen in eentje voor Mitt Romney. De ‘stemmenverwisseling’ werd op beeld vastgelegd. NBC News zou het nieuws bevestigd hebben.
20.02 uur Mitt Romney en Paul Ryan eten hapje bij Wendy’sStemmen ronselen kan niet op een lege maag. Daarom hielden Mitt Romney en Paul Ryan halt bij een filiaal van Wendy’s (Amerikaanse hamburgertent) om zich te goed te doen aan een lekkere hamburger. Na Ohio staat nog een bezoek aan de staat Pennsylvania op het programma.
19.36 uur
De fanclub van Barack Obama
19.23 uur Geen overwinningsroes in Kentucky en South CarolinaWie ook de presidentsverkiezing wint, in twee Amerikaanse deelstaten kan de winnaar geen overwinningsroes bereiken door het glas te heffen en kan de verliezer zijn nederlaag niet met een stevige neut doorspoelen. In Kentucky en South Carolina geldt immers een strikt alcoholverbod in cafés, restaurants en winkels.
“Het verbod op de verkoop van alcohol is nog een restant van de prohibition (de drooglegging, van kracht in de VS van 1920 tot 1933, nvdr), toen saloons nog vaak gebruikt werden als stemlokalen”, zo lichtte Ben Jenkins van Discus (Distilled Spirits Council of the US). Het verbod diende om te verhinderen dat een stem kon gekocht worden “for a few drinks more”.
19.08 uur
Overal in Amerika is het stemmen geblazen
18.59 uur Stemmen, koste wat het kostNiets zou de Amerikaanse Galicia Malone tegenhouden om haar stem uit te brengen. Ook het feit niet dat ze op het punt stond te bevallen. Op weg naar haar ziekenhuis in Chicago, moest de wagen stoppen zodat Galicia haar stem kon uitbrengen. Aan een lokale radiozender liet ze weten dat ze nog nooit in haar leven gestemd had en dat ze het belangrijk vond dit nu wel te kunnen doen. “Bij het betreden van het stemlokaal focuste ik me op mijn ademhaling en het stembulletin”, aldus nog Galicia.
18.57 uur Obama feliciteert Romney met dynamische campagneObama voelt zich ‘zegezeker’ en durfde het alvast aan om Mitt Romney te feliciteren met zijn dynamische campagne. Ook diens campagneteam kreeg een pluim van de huidige president. Obama zegt met een gerust hart naar ‘election night’ toe te leven.
18.38 uur StemhokjesAmerikanen brengen op heel diverse plekken hun stem uit: een wasserette omgebouwd tot stemlokaal is helemaal niet vreemd. Ook wagenparken doen dienst als stemlokaal.
18.14 uur Ook
celebrities werpen zich in de strijd voor hun favoriete kandidaat
17.36 uur Romney komt aan in OhioRomney is in strijdstaat Ohio aangekomen om twijfelende kiezers vooralsnog over de streep te trekken.
17.12 uur
Wist u dat … de Amerikaanse verkiezingen altijd op een dinsdag vallen
16.53 uur Wall Street in het teken van presidentsverkiezingenDe beurshandel staat volledig in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen die heel spannend beloven te worden. Kort na beursopening noteerde Dow Jones een winst van 0,46 procent, de Nasdaq een winst van 0,07 procent. Ruim een uur later worden de kleine winsten nog steeds vastgehouden en noteren de indices respectievelijk winsten van 0,56 procent en 0,19 procent.
“Investeerders zullen uitkijken naar de eerste peilingen”, zegt Peter Cardillo van Rockwell Global Capital, die evenwel niet verwacht dat er vanaf de eerste resultaten veel zal bewegen in beursland.
16.22 uur Obama houdt het rustigIn tegenstelling tot zijn opponent Mitt Romney, voert Obama geen harde campagne meer op de beslissende dag. Volgens de BBC opteert hij liever voor een potje basketbal met vrienden en stafleden. CNN meldt dat Obama zich ondertussen al even heeft laten zien op een campagneterrrein in Hyde Park, Chicago. De vrijwilligers zijn met de glimlach begroet en hij heeft zelf ook enkele telefoontjes gepleegd naar weifelende kiezers. Later op de dag staan nog interviews met de media op het programma.
15.33 uur Romney heeft gestemdOok in Wyoming, Utah, New Mexico, Nebraska, Montana en Colorado zijn de stembureaus ondertussen open.
14.56 uur Wachtrijen dikken aanDe Amerikanen stromen op de stemlokalen af om een nieuwe president te kiezen en het Congres ingrijpend te vernieuwen. De wachtrijen dikken aan. Ook in het sterk door de superstorm Sandy getroffen Hoboken in de staat New Jersey staan al veel kiezers hun beurt af te wachten om te stemmen af. Mensen, die wegens de gevolgen van het natuugeweld hun huis hebben moeten verlaten, kunnen dit per e-mail of fax doen.
In het nabije New York City gaven burgers soms hun stem in tenten, bijvoorbeeld in het zwaar getroffen kustgebied Rockaway. In de meeste delen van de metropool verloopt de stembusgang niettemin normaal.
In Orange County Florida lopen de wachttijden makkelijk op tot een uur.
14.02 uur Romney blijft campagne voerenIn Belmont wordt vol ongeduld uitgekeken naar de komst van Romney om zijn stem uit te brengen. Daarna trekt de presidentskandidaat nog naar Cleveland (Ohio) en Pittsburgh (Pennsylvania) om de laatste stemmen te ronselen.
13 uur Stembusslag echt van startDe spannende strijd is nu echt begonnen. In het oosten van de VS zijn de stembureaus opengegaan voor de presidents- en Congresverkiezingen. Kiezers konden beginnen hun stembiljet in de stembussen te deponeren in de staten Virginia, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York en Vermont. De andere staten volgen later op de dag.
Zoals de traditie het wil hadden de tien kiezers van het gehucht Dixville Notch in New Hampshire in de nacht van maandag op dinsdag symbolisch het startschot gegeven. Voor het eerst in hun geschiedenis konden zij echter geen meerderheid tot stand brengen.
12.05 uur Obama stemt in Chicago, Romney in BelmontObama heeft zijn stem al uitgebracht in Chicago en werd daarmee de eerste aftredende presidentskandidaat ooit die aan ‘early voting’ deed. Romney zal later vandaag zijn stem uitbrengen in Belmont, Massachusetts.
11.47 uur Winnaar bekend vóór 6 uur? Vanaf 23.00 uur beginnen de televisiestations exitpolls per staat te verspreiden. Sommige staten kunnen al voorlopige uitslagen bekendmaken, wat dan op het scherm zal belanden. De networks zullen echter gezien de krappe verschillen in de peilingen nog geen conclusie trekken over de uiteindelijke winnaar.
Die wordt mogelijk ergens tussen 4 uur en 6 uur Belgische tijd door de televisiezenders uitgeroepen, al zal het wellicht eerder duidelijk zijn wie het wordt. In 2008 had CNN Barack Obama reeds tegen 5 uur als winnaar uitgeroepen.
11.40 uur Stembureaus maken zich klaar voor openingDe eerste stembureaus openen om 6 uur plaatselijke tijd (12 uur Belgische tijd) in oostelijke staten als Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire. Dit staat los van de preverkiezingen en enkele symbolische stemmingen: zo stemt traditioneel Dixville Notch in New Hampshire eerst. Aan de westelijke kust stemt California vanaf 16 uur Belgische tijd. Op Hawaï is stemmen mogelijk vanaf 18 uur Belgische tijd en in Alaska vanaf 17 uur Belgische tijd.
In de oostelijke staten gaan de eerste stembureaus dicht om 18 uur plaatselijke tijd (24 uur Belgische tijd). De sluitingstijden van de stembureaus in enkele belangrijkste staten: Ohio en North Carolina om 1.30 uur Belgische tijd, Florida en New Hampshire om 2 uur, Wisconsin om 3 uur en Iowa en Nevada om 4 uur.
11.09 uur Amerikanen kiezen ook Congres
De Amerikanen kiezen vandaag niet alleen een nieuwe president maar ook een nieuw Congres. Alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 33 van de 100 zetels in de Senaat zijn te grabbel.
Volgens de peilingen zouden de Republikeinen de controle over het Huis behouden. In de Senaat hebben de Democraten een krappe meerderheid van 53 zetels. Het behoud van de controle hangt af van enkele nek-aan-nekraces in staten als Massachusetts, Virginia, Indiana en Missouri.
10.59 uur Fox News kent alleen Mitt Romney In de aanloop naar verkiezingen, streven ernstige media altijd een evenwicht na in de aandacht die de kandidaten krijgen. Niet zo in de Verenigde Staten, zo blijkt uit een vergelijkend onderzoek van Media Matters for America.
De conservatieve televisiezender Fox News gaf in de laatste vier campagnedagen 168 minuten zendtijd aan de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Barack Obama moest het doen met 27 minuten.
Het progressievere MSNBC zond 79 minuten Obama uit en slechts 44 minuten Romney.
CNN vond wel min of meer het evenwicht met 66 minuten voor Obama en 53 minuten voor Romney.
10.35 uur ‘Opkomst is cruciaal’Uit de peiling van ABC en Washington Post blijkt nog dat 51 procent van de ondervraagde de manier waarop de eerste zwarte Amerikaanse president zijn werk doet, goedkeurt. Dat is zijn hoogste score dit jaar. Van de waarschijnlijke kiezers denkt 55 procent dat Obama wordt herkozen. Volgens ABC is de opkomst bij deze stembusslag cruciaal.
10.22 uur Lichte voorsprong voor ObamaVolgens de laatste peiling van persbureau Reuters heeft aftredend president Barack Obama een lichte voorsprong op Mitt Romney in enkele van de ‘swing states’, waar de race zal beslecht worden. Zo ligt de Democraat vier procentpunt voor in Ohio en iets minder in Virginia en Colorado, terwijl de Republikein met een procentpunt leidt in de voor hem cruciale staat Florida. Nationaal geeft van 48 procent van de waarschijnlijke kiezers aan voor Obama te kiezen. Romney kan op 46 procent van de stemmen rekenen.
In de laatste peiling van televisiestation ABC en de Washington Post heeft Obama een voorsprong van drie procentpunt op Romney. Volgens de poll komt Obama aan 50 procent en Romney aan 47 procent van de stemmen van de waarschijnlijke kiezers.
09.58 uur Schrijft Obama geschiedenis?
Mogelijk worden de presidentsverkiezingen van 2012 een van de spannendste ooit. Obama en Romney liggen in de peilingen nek-aan-nek. In het verleden is het al vier keer gebeurd dat de kandidaat die nationaal de meeste stemmen behaalde, toch niet de president werd. Dat kan door het systeem van de kiesmannen. Overigens is het nog nooit gebeurd dat een aftredende president herkozen wordt zonder de meeste stemmen te hebben binnengehaald. Obama kan dus de eerste worden.
09.03 uur Obama wint eerste veldslagjeNog een symbolische stembusgang: het dorpje Hart’s Location in New Hampshire. Obama wint er de verkiezingen met 23 stemmen tegen 9 voor Mitt Romney. Gary Johnsson krijgt 1 stem.
08.38 uur: Pas op 17 december echte presidentsverkiezingenPas op 17 december weten de Verenigde Staten echt wie de volgende president wordt.
08.26 uur: Wall Street steunt RomneyDe Republikeinse kandidaat Mitt Romney is verzekerd van de steun van Wall Street. Liefst 12 van de 18 beursexperten die door CNN werden bevraagd, zeggen dat de beurs het beter zou doen als Romney president van de Verenigde Staten was.
08.05 uur: Beurs Tokio verliest licht
In Tokio is de Nikkei-sterindex 0,36 procent lager geëindigd. De handel was beperkt nu beleggers de uitslag van de race naar het Witte Huis afwachten.
08.03 uur: ’92 procent kans dat Obama wint’In The New York Times schrijft verkiezingsanalyst en statisticus Nate Silver dat Barack Obama 92 procent kans maakt deze verkiezingen te winnen. Silver baseert zich op analyses van de peilingen.
07.36 uur: Eerste stembusgang levert geen winnaar opZoals de Traditie het wil hebben de tien kiezers van het gehucht Dixville Notch in de staat New Hampshire in de nacht van maandag op dinsdag symbolisch het startschot gegeven voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Voor het eerst in hun
geschiedenis konden zij echter geen meerderheid tot stand brengen.
Om 06.00 uur Belgische tijd was Tanner Tillotson de eerste van de 200 miljoen kiezers die naar de stembus zijn geroepen. de 24-jarige zeeman had die eer per lottrekking verkregen. Hij deponeerde zijn biljet in een traditioneel houten stembus en zei voor de Democratische president Barack Obama te hebben gestemd.
Obama kreeg in totaal vijf stemmen, zijn Republikeinse uitdager Mitt eveneens vijf. “Dit is hier nog nooit gebeurd, we hebben een gelijke stand”, zei de klerk toen hij het resultaat bekendmaakte.
Het resultaat is “zeer suggestief”, zei Tillotson. “Wij zijn altijd een zeer verdeelde natie geweest en het zal interessant zijn te
zien hoe de rest van het land zich zal gedragen.”
Dixville Notch is een geïsoleerd plaatsje op een dertigtal kilometer van Canada, in het Appalachengebergte. Sinds 1960 is zijn enige stembureau, in een hotel voor een gefortuneerd cliënteel, het eerste om de Amerikaanse presidentsverkiezing te openen. De Republikeinen veroverden er altijd de meerderheid, tenzij in 2008 toen Obama won.
Nog in New Hampshire is ook al om middernacht gestemd in het zuidelijker plaatsje Hart’s Location. Obama behaalde er 23 stemmen, Romney negen.
Om 11.00 uur Belgische tijd is Vermont de eerste staat waar de stembureaus opengaan.
07.13 uur: Uitslagen per staatDe Amerikaanse presidentsverkiezingen worden gewonnen en verloren in de staten. Het zijn de inwoners van de Amerikaanse staten die kiesmannen naar het Electoral College sturen die de de president verkiezen.
Volg hier vannacht de uitslagen per staat.
06.43 uur ‘President Barack Obama wint de verkiezingen’ (volgens de peilingen)Het ziet er goed uit voor president Barack Obama. Volgens de allerlaatste peilingen wint Obama de verkiezingen.
Obama wint in vijf van de acht belangrijkste nationale peilingen die in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd. In de overige drie is het een nek-aan-nekrace of staat hij gelijk met Mitt Romney.
Obama begon de campagne met een duidelijke voorsprong in de peilingen. Bij het eerste van drie televisiedebatten maakte Obama een slechte indruk en vervolgens een duik in de peilingen.
In de daaropvolgende dagen nam Romney de leiding in de polls. Na de volgende televisiedebatten werd het een nek-aan-nekrace.
En toen kwam de orkaan Sandy. De superstorm eiste tientallen doden, maakte duizenden mensen dakloos en zette 7 miljoen Amerikanen zonder elektriciteit. Terwijl Mitt Romney snel weer op campagne vertrok, bleef Obama in het Witte Huis om de hulpverlening te coördineren en trok hij naar de zwaar getroffen staat New Jersey om de hand te schudden van de slachtoffers.
Obama staat ook aan de leiding bij de vroege kiezers. In de Verenigde Staten kunnen kiezers dagenlang voor de eigenlijke verkiezingsdag hun stem uitbrengen. De resultaten zijn traditioneel in het voordeel van de Democraten. Zij brengen vaker vervroegd hun stem uit. Dit keer is Obama significant in het voordeel, vooral in de strijdstaten waar de uitslag beslissend is.
06.06 uur: 2,7 miljoen kijkers voor dood van Osama bin LadenMeer dan 2,7 miljoen mensen zaten in de Verenigde Staten voor de buis voor de eerste film over de operatie die leidde tot de dood van al-Qaida-kopstuk Osama Bin laden. Dat meldt de zender National Geographic. De film was het best bekeken programma op die zender dit jaar.
De zender kreeg van de Republikeinen kritiek te slikken omdat hij net voor de stembusgang deze film uitzond. De vangst van Osama bin Laden is een niet te ontkennen verdienste van president Barack Obama.
06.04 uur: Lees ookLees ook het verslag van Tom Vandyck over de laatste campagnedag voor de verkiezingen.
Barack Obama en Mitt Romney doorkruisten de Verenigde Staten aan een hels tempo.
06.02 uur: Handleiding voor de Amerikaanse verkiezingenVoor wie niets wil missen van de Amerikaanse verkiezingen maakte Knack.be-correspondent in de Verenigde Staten Tom Vandyck een handleiding voor de Amerikaanse verkiezingen.
06.00 uur: Goeiemorgen. Welkom bij de LIVE verslaggeving van Knack.be over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van dinsdag 6 november 2012. Hier kan u alles rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen LIVE volgen tot de winnaar bekend is.
Eddy Eerdekens / Kevin Van der Auwera / Ingrid Moriau / Simon Demeulemeester / Renske De Maesschalck
De Amerikaanse presidentsverkiezingen dinsdag en woensdag LIVE de klok rond op Knack.be – LIVE: Knack.be buitenlandcorrespondent Tom Vandyck brengt de klok rond LIVE nieuws en commentaar vanuit de Verenigde Staten
– LIVE: de redactie van Knack.be brengt dinsdag en woensdag, dag en nacht LIVE het nieuws over de strijd tussen Barack Obama en Mitt Romney
– UITSLAGEN: Ieder uur nieuwe uitslagen in real time online
– OPINIE: Bart Kerremans, Rik Coolsaet en Tom Vandyck geven meteen hun opinie bij de uitslagen
– IN BEELD: de beste foto’s van de beste persfotografen in de Verenigde Staten
– VIDEO: het feest, de overwinning, de speech, het verlies, de reacties, de emoties
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier