NSA-baas bouwde ‘Star Trek’-schip na om politici te paaien
Om zijn spionageprogramma te verkopen aan leden van het Amerikaanse Congres bouwde NSA-baas Keith Alexander de brug van het sterrenschip Enterprise na. Politici mochten om de beurt op de kapiteinsstoel zitten.
De brug van de USS Enterprise is een klassiek science fiction-decor. Kapitein Picard (of Kirk, voor de fans van de originele serie uit de sixties), zit er in zijn grote stoel, omringd door bemanningsleden die hun werk doen met batterijen flikkerende computerschermen. Middels een manshoog scherm vooraan kan hij de interstellaire ruimte aanschouwen of communiceren met de Klingons, Cardassians en andere buitenaardse rassen die de serie bevolken.
Dat is een indrukwekkende setting, vond ook generaal Keith Alexander, de directeur van het Amerikaanse National Security Agency (NSA), de clandestiene afluisterdienst waar klokkenluider Edward Snowden voor werkte. Zo indrukwekkend, zelfs, dat hij ze liet nabouwen.
Decorbouwer uit Hollywood
“Toen hij nog aan het hoofd stond van het Intelligence and Security Command van het Amerikaanse leger, bracht Alexander veel van zijn politieke bondgenoten naar Fort Belvoir (een legerbasis in de staat Virginia; red.) voor een rondleiding in zijn hoofdkwartier, een installatie die bekendstond als het ‘Information Dominance Center'”, schrijft het Amerikaanse blad Foreign Policy op zijn website. “Het was ontworpen door een decorbouwer uit Hollywood om de brug van de Enterprise na te bootsen, compleet met computerpanelen van chroom, een gigantisch monitor aan de voorste muur en deuren die een ‘whoosh’-geluid maakten als ze open en dicht schoven.”
Alexander, die bekendstaat als een meester in het lospeuteren van politieke vriendendiensten, gebruikte zijn futuristische commandocentrum doelbewust om indruk te maken op politici die hij nodig had om budgetten los te krijgen, schrijft Foreign Policy. “Parlementsleden en andere belangrijke officials mochten om de beurt in de lederen kapiteinsstoel in het midden van de ruimte zitten en toekijken hoe Alexander, een liefhebber van science fiction-films, met zijn datasnufjes uitpakte op het grote scherm.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier