Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il overleden

© Reuters

In Zuid-Korea is het leger in staat van verhoogde paraatheid na het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is zaterdag overleden. Dat maakte de staatstelevisie vanochtend bekend in een emotionele mededeling. Kim Jong-il is overleden op een trein, terwijl hij op werkbezoek was buiten de hoofdstad.

Hartaanval
Volgens de presentator, in tranen en gekleed in het zwart, was de president zowel fysiek als mentaal overwerkt. Later volgde een mededeling dat hij is overleden aan een hartaanval.

Nationale rouw
Kim Jong-il is pas 69 jaar geworden, maar waarnemers menen dat de man al jaren ziek was. Kim Jong-il zou bij een werkbezoek met de trein overleden zijn. In 2008 bleef hij maandenlang uit beeld na een beroerte. Op 28 december wordt hij begraven in Pyongyang. Het land is in nationale rouw tot 29 december.

Aan de grond
Kim Jong-il bestuurde het land sinds 1994, na de dood van zijn vader Kim Il-sung. Onder zijn bewind werd Noord-Korea één van de meest gesloten landen ter wereld, dat ook economisch volledig aan de grond zit. Kort nadat hij aan de macht kwam, stierven twee miljoen Noord-Koreanen door hongersnood nadat het regime economische hervormingen had doorgevoerd. Noord-Korea krijgt al decennia lang zware kritiek van mensrechtenorganisaties.

Kernwapen
Militair wordt het communistische land wel gevreesd, omdat het een kernwapen zou ontwikkelen. Terwijl de bevolking bij de armste ter wereld mag worden gerekend, investeerde Kim Jong-il zwaar in militaire programma’s. In 2006 deed Noord-Korea een eerste kernwapentest, wat de spanningen in de regio opnieuw opdreef.

Kim Jong-un

Zijn jongste zoon, Kim Jong-un, is aangeduid als de volgende president, zo maakten de staatsmedia bekend. Hij wordt ‘de grote opvolger van de revolutie’ genoemd.

Van Kim Jong-un is weinig bekend. Hij zou achteraan in de twintig zijn. Hij zou de zoon zijn van Kim Jong-il’s favoriete vrouw, de overleden Ko Yong-hui. Hij heeft een oudere broer en half-broer die allebei aan de kant geschoven zijn in de kwestie van de opvolging van het hoogste ambt in Noord-Korea.

Het Noord-Koreaanse nieuwsagentschap van de staat KCNA roept de bevolking op om zich massaal achter Kim Jong-un te scharen. ‘Alle partijleden, alle militairen en alle burgers moeten zich trouw onderwerpen aan het leiderschap van Kim Jon-un,” zei het nieuwsagentschap.

Onstabiele tijden
Kim Jong-un werd klaargestoomd om zijn vader op te volgen. Professor internationale relaties Lee Jung-hoon van de Universiteit van Seoul vertelde de BBC dat de transitie van de macht verre van voltooid was. Hij verwacht ‘zeer onstabiele tijden’ in Noord-Korea na het overlijden van Kim Jong-il.

“Wij zijn zeer ongerust. Wanneer de toestand in Noord-Korea instabiel is, zoekt het land een schuldige in het buitenland om de aandacht van de eigen problemen af te leiden.”

Seoul
Zuid-Korea besliste meteen om zijn leger in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Beide landen zijn officieel, sinds de gevechten tussen 1950 en 1953, nog steeds in oorlog.

De beursindex in Seoul is flink lager gedoken na het nieuws van de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. De beursindex ging bijna 5 procent in het rood. Ook de munteenheid verloor terrein. De Zuid-Koreaanse Kospi-index dook ruim 4,8 procent. De won ging 1,6 procent lager.

De centrale bank van Zuid-Korea kondigde aan stappen te zullen ondernemen indien nodig om de markten te kalmeren. De regering in Seoul is in een bijzondere zitting bijeengekomen. Ook in Japan zit de regering bijeen in een spoedvergadering. Tokio
De beurs van Tokio is 1,26 pct lager geëindigd. Net als op de andere Aziatische beurzen zorgt de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il voor ongerustheid bij beleggers. Na de bekendmaking van het overlijden van Kim Jong-Il dook de Nikkei naar beneden, om daarna wat te herstellen. Het nieuws zorgde ook voor een stijgende koers van de dollar tegenover de yen.

Obama
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak en de Amerikaanse president Barack Obama hebben elkaar al over de telefoon gesproken na het nieuws over het overlijden van Kim Jong-il. Volgens een woordvoerder van Zuid-Korea hebben de presidenten afgesproken om samen de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Het Witte Huis zegt dat het de situatie in Noord-Korea op de voet volgt. “Wij willen stabiliteit op het Koreaanse schiereiland en vrijheid en veiligheid voor onze bondgenoten.” Een niet mis te verstane waarschuwing aan het adres van Noord-Korea. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content