Nieuwe regering ziet kansen voor betere handelsrelatie met EU
De nieuwe Britse regering wil bij handelskwesties nauwer met de Europese Unie samenwerken. Maar het terugdraaien van de brexit gaat niet gebeuren, zei de nieuwe minister van Handel, Jonathan Reynolds, zondag in een interview met Sky News. De Labour-politicus suggereert ook dat interne strijd binnen de verslagen Conservatieve partij voor druk op de relatie tussen Londen en Brussel heeft gezorgd.
Reynolds verzekerde dat Labour niets gaat veranderen aan de “constitutionele” punten van de brexit. “Maar als we kijken naar handel, dan gaat het vooral om kwaliteitseisen voor voedingsmiddelen. We hebben dezelfde standaarden. Als we meer whisky of zalm kunnen verkopen op een markt die zo belangrijk voor ons is, moeten we die kansen natuurlijk onderzoeken”, antwoordde de minister op de vraag of de regering gaat heronderhandelen over bepaalde handelsafspraken tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
“En eerlijk gezegd denk ik dat een relatie die niet wordt bepaald door de interne partijpolitiek bij de Conservatieven zeer in het nationaal belang is”, zei hij.
Door de brexit is het Verenigd Koninkrijk sinds 2021 geen lid meer van de Europese interne markt. Daardoor keerden controles op bijvoorbeeld vlees en tuinbouwproducten aan de grens terug, die de wederzijdse handel bemoeilijken. Tijdens de verkiezingscampagne zei Labour-leider Keir Starmer dat hij onnodige barrières voor handel wil wegnemen.
Tony Blair roept op tot “plan om immigratie te controleren”
De voormalige Britse Labour-premier Tony Blair heeft zondag in een opiniestuk de nieuwe premier, partijgenoot Keir Starmer, opgeroepen om een “plan om de immigratie te beperken” op poten te zetten. De immigratie stond hoog op de agenda van de verkiezingscampagne, en het thema leidde mee tot de winst van het extreemrechtse Reform UK van Nigel Farage.
Blair, die premier was tussen 1997 en 2007, waarschuwt in ‘Mijn advies aan Keir Starmer’ in de krant Sunday Times dat de anti-immigratie- en anti-establishmentpartij Reform UK “ook een uitdaging vormt voor Labour”, zelfs al heeft de partij bij de verkiezingen van donderdag vooral stemmen van de Conservatieven afgenomen. Reform UK haalde 14 procent en maakt haar intrede in het parlement, met vijf parlementsleden.
“Culturele thema’s vormden, evenveel of zelfs meer dan economische thema’s, de kern” van de verkiezing. “De Britse politiek heeft op dat punt veel gemeenschappelijk met de Europese politiek”, waar de traditionele partijen “een destabilisatie ondergaan”, schrijft Blair, verwijzend naar Frankrijk en Italië.
De vroegere Labour-leider stelt ook dat het land “nood heeft aan een plan om de immigratie te controleren” en aan een “nieuwe, strenge aanpak” op vlak van veiligheid en justitie. Ook moet het VK “elke vorm van zwakte tegenover het ‘wokisme’ vermijden”.
Daarnaast pleit hij de invoering van een elektronische identiteitskaart voor de Brittten, “zodat we exact weten wie het recht heeft om hier te zijn”. In het Verenigd Koninkrijk bestaat er geen nationale identiteitskaart, waardoor het gemakkelijker is om in het land in de illegaliteit te verdwijnen. Vorig jaar werd bij een lokale verkiezing in Engeland voor eerst een identiteitsbewijs met foto gevraagd, maar dat zorgde voor veel weerstand.
De nieuwe minister van Handel Jonathan Reynolds verklaarde op Times Radio dat de invoering van een identiteitskaart “geen onderdeel is” van de plannen van de regering.
Lees ook:
–
–
–