Nieuwe Britse regering houdt eerste ministerraad: ‘Rwandaplan is dood en begraven’

Vrijdag 5 juli 2024: de nieuwe Britse Labour-premier Keir Starmer geeft een toespraak voor zijn nieuwe ambtswoning, Downing Street 10 in Londen. © AFP

Na de grote overwinning van Labour bij de parlementsverkiezingen van donderdag, heeft de nieuwe premier Keir Starmer zaterdag een eerste ministerraad in zijn ambtswoning in Downing Street 10 gehouden. De prime minister vertelde aan zijn ploeg dat er “een enorme hoeveelheid werk op de plank ligt”.

Het was de verwachting dat Starmer meteen werk zou maken van verschillende beloftes die  hij tijdens de campagne gedaan had. Het gaat bijvoorbeeld om de stopzetting van het omstreden plan van zijn Conservatieve voorganger Rishi Sunak om migranten zonder papieren die uitgeprocedeerd zijn, uit te wijzen naar Rwanda.

Na de ministerraad kreeg Starmer tijdens een persconferentie de vraag of het Rwandaplan dood en begraven is. Het “was dood en begraven nog voor het gestart was”, repliceerde de nieuwe premier. Het plan heeft volgens Starmer nooit ontradend gewerkt, “ik ben niet bereid ‘gadgetmaatregelen’ voort te zetten”, bevestigde hij. Sunak zei destijds dat de eerste deportatievlucht naar Rwanda zou plaatsvinden in juli.

De krant The Telegraph had eerder een regeringsinsider geciteerd die zei dat het Rwandaplan “effectief dood is”. Starmer had het plan reeds afgedaan als symboolpolitiek van de Conservatieven, dat enkel belastinggeld kost en geen afschrikkend effect heeft.

Tijdens de persconferentie zei Starmer volgens de Britse omroep BBC dat het werk van de nieuwe regering reeds gestart is. Van de regering wordt verwacht om de zaken “anders aan te pakken”, klonk het. De premier zal nu de vier delen van het Verenigd Koninkrijk bezoeken. Hij zal morgen/zondag naar Schotland gaan. Nadien gaat het naar Noord-Ierland, Wales en tot slot Engeland. Labour heeft volgens de nieuwe premier “in de vier hoeken van het Verenigd Koninkrijk een duidelijk mandaat gekregen om te regeren”, aldus Sky News.

Dinsdag trekt Starmer naar de NAVO-top in Washington. Veiligheid en defensie zijn de “eerste taak” van zijn regering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content