Nieuw boek Bob Woodward: banden tussen Trump en Poetin gingen nog verder dan gedacht

Vladimir Poetin en Donald Trump tijdens een ontmoeting in Osaka, in 2019. © REUTERS

Volgens The Washington Post-icoon Bob Woodward hield Donald Trump ook na zijn presidentschap contact met Vladimir Poetin.

Amerika vreesde in oktober 2022 echt dat Rusland een kernbom zou gebruiken, Joe Biden vindt Benjamin Netanyahu een leugenaar, en Donald Trumps banden met Poetin gaan nog verder dan gedacht. Dat zijn enkele van de opmerkelijke verhalen uit War, het nieuwe boek van journalistieke veteraan Bob Woodward. Het boek komt over een week uit, maar verschillende Amerikaanse publicaties – waaronder CNN en The Washington Post – berichtten nu al over de meest markante episodes.

Woodward is een journalistiek icoon. Samen met zijn collega Carl Bernstein onthulde hij in 1972 het Watergate-schandaal voor The Washington Post. Dat schandaal leidde tot het ontslag van toenmalig Republikeins president Richard Nixon. Sindsdien geldt Woodward als chroniqueur van menig Amerikaans president. De voorbije jaren schreef hij met Fear en Rage twee boeken over het presidentschap van Donald Trump.

In War, zijn nieuwste boek, dat volgende week uitkomt, richt Woodward zich op het afgelopen presidentschap van Joe Biden. Woodward is kritisch voor Biden. Hij benadrukt de catastrofale Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan, maar concludeert dat Bidens leiderschap ‘standvastig en doelgericht’ was. Tegelijk uit hij zijn grote bezorgdheid over de vermogens van Bidens voorganger Donald Trump.

Covidtestmachines voor Poetin

Zo onthult Woodward dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in oktober 2021 al achterhaalden dat Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne voorbereidde. Biden zou Poetin met zijn intenties geconfronteerd hebben in december 2021. Woodward beweert ook dat Kamala Harris begin februari 2022 vergeefs probeerde om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te overtuigen van het dreigende gevaar.

Trump en Poetin zouden na Trumps aftreden nog zeven keer met elkaar gebeld hebben.

Toen in de herfst van 2022 het Russische front in Oost-Oekraïne instortte en het Russische leger zich moest terugtrekken, leefde binnen Bidens buitenlandteam de vrees dat Poetin bereid zou zijn kernwapens in te zetten. In oktober 2022 zou Amerikaans defensieminister Lloyd Austin zijn Russische collega Sergej Sjojgoe onder druk gezet hebben om onder geen beding nucleaire wapens in te zetten.

Woodward onthult ook de onrustwekkende banden tussen voormalig president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin. Zo zou Trump in 2020 coronatestmachines hebben bezorgd aan Poetin. De Russische president, die zich tijdens de pandemie isoleerde uit angst voor het virus, zou Trump op het hart gedrukt hebben niet te spreken over zijn vrijgevigheid. Uit Woodwards relaas blijkt ook dat Trump en Poetin na Trumps aftreden nog zeven keer met elkaar gebeld zouden hebben.

Hunter Biden

Woodwards relaas focust ook op Bidens moeilijke relatie met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens Woodward beklaagt Biden zich er intern voortdurend over dat Netanyahu enkel bekommerd is om zijn eigen politieke overleven. Tegelijk blijken Amerikaanse beleidsmakers terughoudend om hun Israëlische bondgenoot al te veel beperkingen op te leggen.

Het boek werpt ook een nieuw licht op Bidens (moeizame) beslissing om zich niet langer verkiesbaar te stellen in november. Finaal zou het Antony Blinken geweest zijn, Bidens buitenlandminister en vertrouweling, die hem tijdens een lunch overhaalde om zijn kandidatuur in te trekken. Door onmiddellijk Harris naar voren te schuiven als kandidaat hoopte Biden om de Democratische rangen gesloten te houden.

Volgens Woodwards relaas was Biden ook razend over de beslissing van zijn openbaar aanklager Merrick Garland om door te zetten met de rechtszaak tegen zijn zoon Hunter Biden. ‘Ik had Garland nooit mogen kiezen’, zou Biden verklaard hebben aan een medewerker. ‘Dit gaat nooit meer weg.’

Partner Content