Netanyahu steunt Amerikaans plan, zegt Blinken, die Hamas oproept om hetzelfde te doen

Blinken en Netanyahu © Getty

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verzekerd dat Israël het Amerikaanse plan voor een staakt-het-vuren in Gaza accepteert. Dat verklaarde Blinken maandag in Tel Aviv. Hij zei nog dat het nu de verantwoordelijkheid is van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas om hetzelfde te doen.

De Amerikaanse buitenlandminister had maandag een ontmoeting met Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en president Isaac Herzog om het proces voor een staakt-het-vuren weer op het goede spoor te zetten. ‘In een zeer constructieve ontmoeting met premier Netanyahu vandaag, bevestigde hij mij dat Israël het overbruggingsvoorstel accepteert’, aldus Blinken. ‘Hij steunt het. Het is nu de plicht van Hamas om hetzelfde te doen.’

Blinken zei niet of het voorstel ingaat op de Israëlische eisen voor controle over twee strategische corridors in Gaza, waarvan Hamas heeft gezegd dat die onbespreekbaar zijn. Ook liet hij zich niet uit over andere kwesties die de onderhandelingen al langer in de weg zitten, zoals de voorwaarde van Hamas dat Israël zijn troepen geheel uit Gaza terugtrekt. Hamas verwierp zondag het nieuwste voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Volgens de radicale beweging werpt Netanyahu te veel obstakels op voor een overeenkomst.

Blinken reist dinsdag naar Caïro waar de komende dagen de gesprekken over een staakt-het-vuren worden hervat. Volgens diplomaten kan een deal een grotere escalatie in de regio voorkomen. Na zijn tussenstop in Caïro, zal Blinken ook nog naar Qatar trekken, maakte hij maandag nog bekend. Egypte en Qatar “zijn onze twee cruciale partners bij deze poging om de wapenstilstandsovereenkomst over de streep te trekken, de gijzelaars naar huis te krijgen en iedereen op een beter pad naar blijvende vrede en veiligheid te brengen”, aldus Blinken.

Volgens de Amerikaanse buitenlandminister beloofde Israël om een delegatie te sturen naar de komende onderhandelingen.  Verder liet Blinken nog optekenen dat Israël ermee in heeft gestemd om de inspanningen te ondersteunen om kinderen in Gaza te vaccineren tegen polio “in de komende weken”. De VN roepen de strijdende partijen in de Gazastrook op om de gevechten te pauzeren om kinderen massaal in te enten. De Amerikaan zegt ook dat hij Israël heeft opgeroepen om te reageren tegen het geweld in de kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

Partner Content